Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
10-03-2017 17.47

President Puigdemont: "Hem de descentralitzar la cultura i apropar-la més al territori"

El cap de l'Executiu ha encapçalat la presentació de l'exposició temporal del Castell de Púbol Salvador Dalí, Gala, Ricardo Sans

  • La mostra recull la relació fotogràfica dels Dalí amb Ricardo Sans Condeminas entre els anys 1949 i 1956
El president visitant l'exposició. Autor: Rubén Moreno El president visitant l'exposició. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta tarda, en la presentació de l’exposició temporal del Castell de Púbol dedicada a Dalí, que un dels grans objectius de la política museística de Catalunya és “la descentralització de la cultura, per aconseguir que aquesta s’estengui arreu del territori”. El cap de l’Executiu ha remarcat que hi ha una gran concentració d’equipaments museístics a Barcelona que “cal anar equilibrant”, perquè significa que “hi ha poca distribució al país”. I, en aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que l’exposició que avui s’ha presentat “contribueix enormement a complir aquest objectiu de país”.
 
L’exposició Salvador Dalí, Gala, Ricardo Sans que recull la relació fotogràfica dels Dalí amb Ricardo Sans Condeminas entre els anys 1949 i 1956. Es podrà veure al Castell de Púbol a partir del 15 de març, dia en què el Castell reobre les seves portes, i fins al 7 de gener de 2018. És la primera vegada que el Castell dedica una mostra a un fotògraf català.
 
La Fundació Dalí ha comprat a la família del fotògraf Ricardo Sans el fons relacionat amb Salvador Dalí i amb Gala que comprèn més de 900 fotografies, 90 de les quals s’exposaran en aquesta mostra, acompanyades de documentació diversa.
 
El president ha felicitat la Fundació per la incorporació d’unes fotografies que ha subratllat que ajuden a aproximar-nos a un personatge del qual, malgrat que pugui semblar paradoxal, encara queden moltes coses per descobrir”.
 
Durant la seva intervenció, el cap del Govern també ha comentat l’última enquesta sobre consum cultural que assenyala que el 60% dels catalans no va visitar cap museu el 2015. “No és una bona dada”, ha assegurat, però “vol dir que hi ha molt terreny per créixer i que, si fem les coses bé, hem de reduir dràsticament aquesta xifra”. Per aconseguir-ho, el president ha instat a “aproximar molt més la cultura i el consum cultural al territori” i permetre que “es pugui consumir cultura tot l’any”. “Hem de fer una aposta decidida per al qualitat i la internacionalització”, ha reblat.
 
A l’acte també ha intervingut la directora del Centre d’Estudis Dalinians, Montse Aguer. A més, hi han estat presents les comissàries de l’exposició, Rosa M. Maurell i Cuca R. Costa; el director d’Institucions de la Territorial Catalunya de CaixaBank, Quim Macià, i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.
 
 
Exposició temporal
 
Ricardo Sans Condeminas (Barcelona, 1911-1972), va estudiar la carrera de dret i va exercir d’advocat a Barcelona fins que va esclatar la Guerra Civil, que és quan va començar a fotografiar de manera més professional. El primer contacte entre Salvador Dalí i Ricardo Sans té lloc l’any 1949, quan el fotògraf es trasllada a Portlligat acompanyat de Gonçal Serraclara –cosí del pintor– i d’un amic. En aquest encontre, Sans fa el primer reportatge al pintor i realitza la fotografia en color que serveix com a sobrecoberta del llibre 50 secretos mágicos para pintar, editat l’any 1951 per Luís de Caralt.
 
L’exposició està dividida en quatre àmbits, seguint un ordre cronològic, que permeten aprofundir en l’anàlisi de la vida i de l’obra del pintor i de Gala: Retrats de Salvador Dalí, 1949-1956; Retrats de Gala, 1951-1953; Retrats de Salvador Dalí i Gala, 1951-1954; i Portlligat, 1950-1956.
 
Les fotografies de Sans eren especials per als Dalí ja que en van conservar 164 i Gala en va seleccionar 9 per al collage de la Sala dels Armaris de Portlligat. Així mateix l’editora americana Fleur Cowles demanava sovint al mateix  Dalí, fotografies del pintor i del seu entorn realitzades per Ricardo Sans per il·lustrar les seves publicacions.
 
Fotografies
Exposició

Exposició "Salvador Dalí, Gala, Ricardo Sans" JPG 892KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat