Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
12-06-2017 00.54

President Puigdemont: "Només acceptarem la inhabilitació del Parlament de Catalunya"

El president i el vicepresident, en un moment de l'entrevista. Autor: Rubén Moreno El president i el vicepresident, en un moment de l'entrevista. Autor: Rubén Moreno
  • En una entrevista a TV3 juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras, el president ha assegurat que anirà al Congrés dels Diputats, però “no a fer cap proposta, sinó a explicar com hem arribat fins aquí”
  • Puigdemont manté que “la porta del diàleg sempre està oberta” per parlar amb l'Estat espanyol, però ha advertit que “ja no ens pertoca a nosaltres liderar cap demanda de negociació perquè ja ho hem fet massa temps
  • El cap del Govern ha defensat que “cal ser molt escrupolosos en tot per l'impacte internacional” del procés i ha explicat que el referèndum s'haurà de “dotar de les mateixes regles de joc que quan hi ha eleccions convencionals”
  • El vicepresident Junqueras ha subratllat el compromís del Govern “amb el dret a vot de tots els ciutadans i la defensa de la democràcia”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta nit que “només acceptarem la inhabilitació de la institució que té el dret a inhabilitar-nos, que és el Parlament de Catalunya”. “Si fem un referèndum que, tristament, no compta amb l’acord de l’Estat és perquè amb qui volem acordar-lo és amb el poble de Catalunya. I és ell qui decidirà habilitar-nos o inhabilitar-nos amb el seu resultat”, ha assegurat.
 
Així s'ha expressat el cap de l'Executiu en l'entrevista que aquesta nit ha concedit a TV3, juntament amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i que ha estat conduïda pel director de la televisió pública, Vicent Sanchis.
 
El president ha assegurat que un cop acordades la data i la pregunta del referèndum anunciades divendres, el proper pas és “organitzar un referèndum amb totes les garanties”. “El convocarem, el celebrarem i n'aplicarem el resultat”, ha assegurat, i ha afegit que “la imprudència seria una gran irresponsabilitat” davant la transcendència del moment. En aquest sentit, Puigdemont ha defensat la determinació d’aquest Govern” en tot el camí recorregut fins ara i ha destacat que, malgrat les inhabilitacions i amenaces, “no ens han aturat”. “El vicepresident, com hem fet tots nosaltres, ha decidit jugar-s’ho tot per aconseguir que el poble de Catalunya pugui, finalment, decidir”, ha fet notar.
 
 
No aniré a fer cap proposta al Congrés, aniré a explicar el procés”
 
En referència a l'oferta del Govern espanyol d'anar al Congrés dels Diputats, el president ha afirmat que demanarà anar-hi per “explicar com hem arribat fins aquí”. “No aniré a fer cap proposta al Congrés, aniré a explicar, si volen escoltar, i a respondre els dubtes que tinguin”, ha declarat, perquè ha subratllat que “si alguna cosa s'hagués de votar al Congrés ja no seria cap proposta catalana, en tot cas aquest Govern no la hi portarà”. “L'única cosa que no s'ha votat mai és la proposta espanyola per a Catalunya. Nosaltres ja l'hem portat 18 vegades”, ha afegit.
 
Preguntat sobre la intenció de seguir negociant amb el Govern espanyol, Puigdemont ha deixat clar que “la porta del diàleg sempre està oberta” i que escoltaran l'Estat “si vol rectificar la seva posició tancada i absoluta”, però ha advertit que “ja no ens pertoca a nosaltres liderar cap demanda de negociació perquè ja ho hem fet massa temps”.
 
Ens hauria agradat que al costat de les amenaces hi hagués també una proposta alternativa”, ha afirmat el cap de l'Executiu amb relació a l'actitud de Madrid, però ha remarcat que “el dia 1 d'octubre serà un dia d'il·lusió i esperança que guanyarà al discurs de la por i l'amenaça”.
 
 
Un referèndum escrupolós amb fort impacte internacional
 
Amb l'objectiu posat en fer un referèndum amb totes les garanties, el president ha alertat que “cal ser molt escrupolosos en tot” perquè “aquest procés té un impacte internacional i, quan et presentes al món, has de complir unes regles del joc molt clares”, que impliquen, ha remarcat, “no fer res que pugui semblar que fas una trampa perquè pugui ser útil als teus interessos”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha explicat que la consulta s'haurà de dotar de les mateixes regles de joc que quan hi ha eleccions convencionals” i que el cens “s’haurà d'assemblar el màxim possible al cens que hem utilitzat sempre”. “Qualsevol modificació en el patró del cens i en la manera de fer les coses podria ser interpretada com una manipulació”. El que sí que ha assegurat és que donaran “totes les facilitats perquè la gent que viu a fora pugui votar”.
 
Sobre el resultat de la votació, Puigdemont ha manifestat, que, igual com en qualsevol referèndum, el català es guanyarà “per un vot”. Però s'ha preguntat que si la consulta es produeix en circumstàncies anòmales perquè l’Estat espanyol no ha parat d’amenaçar, de fer por, d’intervenir, se’ns exigirà llavors que tinguem les condicions que s’exigeix a un referèndum acordat?”. “La validesa no la determina si hi ha acord o no, sinó la circumstància i la participació”, ha reblat.
 
També ha subratllat que “l’única possibilitat que hi hagi eleccions autonòmiques és que guanyi el no” en el referèndum. En aquest cas, ha dit Puigdemont, “no tardaré ni 24 hores en convocar-les” perquè el mandat dels catalans serà continuar a l’Estat espanyol.

Durant els 70 minuts de conversa, el president ha volgut llançar un missatge de confiança i ha demanat a la ciutadania que “estigui tranquil·la” perquè “en les properes setmanes totes les preguntes seran respostes”. “Hi ha una transició que volem que sigui el més curta possible i començarem a actuar amb un full de ruta de Govern responsable, europeu i democràtic, que vol que la gent sigui conscient que és ella la protagonista d’aquesta constitució d’un estat”, ha afirmat.
 
Per la seva part, el vicepresident del Govern ha posat en relleu el compromís del Govern amb el referèndum, assegurant que “tots aquells que estimem la democràcia tenim el deure de defensar-la sempre i a tot arreu". Per això, Oriol Junqueras ha subratllat que “estem compromesos amb el dret a vot de tots els ciutadans i que aquest sigui país d’acollida”. En aquesta mateixa línia, ha assenyalat que la comunitat internacional demana un referèndum que “s’assembli als processos habituals”.
 
Finalment, el president ha refermat el seu “compromís total i absolut contra la corrupció” i ha subratllat que els casos que han sorgit no han provocat cap tensió dins de l'Executiu. “Pel que fa al Govern només puc donar testimoni de la cohesió i bona entesa que tenim”, ha reblat. Una posició que ha refermat el vicepresident Junqueras, que ha assegurat que “el paper del president en aquest sentit és impecable i clar”.
Fotografies
Fotografia de l'entrevista 1

Fotografia de l'entrevista 1 JPG 1,272MB

Fotografia de l'entrevista 3

Fotografia de l'entrevista 3 JPG 858KB

Fotografia de l'entrevista 2

Fotografia de l'entrevista 2 JPG 874KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat