Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
12-06-2017 11.55

President Puigdemont: "Entre finals de juny i principis de juliol farem una campanya per explicar la llei de transitorietat"

  • En una entrevista al programa El Món a RAC 1, el cap de l’Executiu ha anunciat que aquesta setmana enviarà la carta a la presidenta del Congrés per comparèixer a la cambra i explicar el projecte polític català
  • Carles Puigdemont ha reclamat a l’Estat que reconegui que “hi ha un problema”, perquè el que està passant a Catalunya “és real, no és un suflé, ni un holograma”
  • Ha afirmat que el següent pas que farà el seu Govern si el TC anul·la la convocatòria del referèndum serà “continuar amb l’organització i  garantir que se celebrarà amb totes les condicions”
El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté. Autor: Rubén Moreno El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat avui que “entre finals de juny i principis de juliol hi haurà una campanya per explicar tots els continguts de la llei de transitorietat i la manera com farem les coses en aquest darrer tram d’aquest centenar de dies” que quedaran fins la data del referèndum.
 
El cap de l’Executiu ha anunciat la campanya aquest matí en una entrevista amb Jordi Basté, al programa El Món a RAC1. Carles Puigdemont ha explicat que aquesta llei s’aprovarà abans de la signatura del decret de convocatòria del referèndum, que, ha dit, pot ser a finals d’agost o principis de setembre. En aquest sentit, el president ha explicat que aquesta  convocatòria “s’ha d’emparar en una base legal” i ha afegit que “el que hem de fer a nivell de Govern i de Parlament és preparar-ho tot perquè es pugui fer en temps i forma”.
 
Preguntat sobre quin serà el següent pas que farà el Govern de la Generalitat si el Tribunal Constitucional anul·la la convocatòria del referèndum, el president Puigdemont ha assegurat que el que faran serà “continuar amb l’organització i poder garantir que se celebrarà amb totes les condicions”.
 
Respecte a qui signarà aquesta convocatòria, Carles Puigdemont ha afirmat que “un dels que firmarà segur soc jo”, però ha fet notar que si el signa tot el Govern “seria un bon senyal que aquest no és un projecte de cap persona”. En aquest context,  ha revelat que “se m’ha adreçat molta gent, que no és del Govern, que diu que vol signar”, com ara alcaldes i diputats.
 
Pel que fa al resultat del referèndum, el cap del Govern ha explicat que “si guanya el Sí, el Govern s’ha compromès a implementar el resultat, iniciar el procés de transició cap al reconeixement definitiu de l’estat català, negociat amb l’Estat i amb Europa”. Un procés, ha dit, que espera “sigui el més breu possible i saludable per a tots plegats”.
 
“L’Estat té un problema molt seriós de percepció democràtica”
 
En un altre moment de l’entrevista, en relació amb unes declaracions de la vicepresidenta del Govern espanyol, en què ha afirmat que el seu Executiu s’està preparant per a una estratègia de tensió i confrontació, el president s’ha mostrat preocupat per l’anàlisi que fa del que està passant a Catalunya. “Confondre el que és un projecte polític, que el que proposa és votar, i entendre com una provocació votar vol dir que té un problema molt seriós de percepció democràtica”, ha afirmat. I ha ironitzat amb el fet que l’Estat “se senti provocat i tensionat perquè algú demana un referèndum per votar”. “A mi em tensionen altres coses”, ha afegit, com ara que la Mesa del Parlament “hagi de respondre davant de la justícia per haver permès un debat democràtic”. “A què s’ha dedicat la número dos del Govern espanyol tots aquests anys? Com és capaç de dir tantes inexactituds i tergiversacions algú que teòricament tenia encomanada la missió d’interessar-se pel que passa a Catalunya?” s’ha preguntat.
 
Explicar-se al Congrés
 
Durant l’entrevista, el president ha reiterat el seu desig d’anar al Congrés dels Diputats “per poder explicar allò que vaig demanar fer a la conferència de presidents autonòmics i no vaig poder”. Per això, ha anunciat que aquesta mateixa setmana enviarà una carta en aquest sentit a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i s’ha mostrat confiat que hi pugui anar abans de l’estiu.
 
Carles Puigdemont creu que “pot ser útil si finalment hi puc anar a explicar el que està passant des del meu punt de vista i escoltar el debat que es pugui generar”, perquè “la situació  política de Catalunya demana que, ja sigui al Senat, al Congrés o a la conferència de presidents, pugui fer l’informe que em sembla que els electes espanyols tenen el deure d’escoltar”.
 
Preguntat sobre si acceptaria que es votés la seva proposta al Congrés, el president ha assegurat que “jo no aniré a proposar res per votar, ja ho hem fet diverses vegades i  sempre ha sortit rebutjada”, i ha qüestionat “que no va ser un pacte l’Estatut d’autonomia?, el vam  votar i ens el van anul·lar, ja hem passat per aquí”. En aquesta mateixa línia, ha denunciat que “l’única cosa que no s’ha votat al Congrés és la proposta espanyola per a Catalunya, deu ser que no en tenen?  que no tenen el coratge de proposar alguna cosa que sigui debatible i votable?”.
 
Per a Carles Puigdemont “el que està passant entre Espanya i Catalunya té molta transcendència, encara que a  molta gent no li agrada reconèixer-ho, però és real, no és un suflé, ni un holograma”. Per això, ha remarcat “jo vinc reclamant des que sóc president de la Generalitat el reconeixement del problema, perquè, si es reconeix, com a polítics tenim l’obligació de resoldre-ho”. “En el reconeixement del problema ja hi ha un primer pas, i ho he demanat personalment al president Rajoy això, però no me n’he sortit”, ha reblat.
 
En un altre moment de l’entrevista, i en resposta a les declaracions que va fer José Manuel García Margallo sobre la seva esposa, Carles Puigdemont ha assenyalat que el que va dir l’exministre és “repugnant i fals” i s’ha mostrat preocupat que el Govern espanyol “hagi estat en mans de gent tan indocumentada i xenòfoba”. “Hauria de ser indecent utilitzar aquests arguments”, ha reblat.
Fotografies
Fotogrfia de l'entrevista

Fotogrfia de l'entrevista JPG 877KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat