Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
26-07-2017 13.28

President Puigdemont: "Trobem a faltar l'esperit olímpic aplicat a la política, que suposaria un referèndum pactat"

  • El cap de l’Executiu ha apel·lat a la capacitat d’entesa entre “governs d’un costat i de l’altre, sense retrets, per posar-se d’acord per un projecte que transcendeix una generació”
  • Carles Puigdemont ha assegurat que el “Govern complirà els seus compromisos de pagament del deute” i ha denunciat que el FLA “seria perfectament prescindible si el Govern espanyol comptés bé les bestretes de l’esforç fiscal dels catalans”
 
El president contesta una de les preguntes dels grups parlamentaris. Autor: Rubén Moreno El president contesta una de les preguntes dels grups parlamentaris. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest matí, durant la sessió de Control, que el Govern troba a faltar “l’esperit olímpic aplicat a la política”, que suposaria “un referèndum pactat”, en el qual “governs d’un costat i d’un altre, sense retrets, es posen d’acord per un projecte que transcendeix la generació”. El cap de l’Executiu ha apel·lat d’aquesta manera a la capacitat per “posar-se d’acord  per un objectiu molt difícil” que en aquells moments va aconseguir l’entesa entre “governs diferents, sense retrets i sense prejudicis”.

En resposta al nou president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, el cap de l’Executiu ha aprofitat per fer un reconeixement als Jocs Olímpics de Barcelona, com “els millors jocs de la història” i ha reiterat el reconeixement a les persones que van ser “fonamentals”, perquè fossin un èxit, entre les quals ha citat a l’exalcalde Pasqual Maragall; el president del COI, Joan Antoni Samarach, o el CIO del COOB, Joan Miquel Abad. Amb tot, s’ha mostrat convençut que també és necessari  “reconèixer les llums i les ombres” que hi van haver i, en aquest sentit, ha denunciat la “pax olímpica” que va suposar una “autocensura” i que va comportar una condemna a l’estat espanyol per part dels tribunals europeus per no investigar les tortures als independentistes que van tenir lloc uns dies abans de l’inici dels Jocs.  “Uns fets que haurien d’avergonyir especialment els qui se senten patriotes espanyols”, ha reblat.  I, en la mateixa línia, ha denunciat també la “indolència absoluta davant de la gran especulació urbanística que es va desfermar”.


“El Govern complirà els seus compromisos de pagament del deute”

A preguntes del grup parlamentari de la CUP, el cap de l’Executiu ha denunciat que el Fons de Liquiditat Autonòmic “seria perfectament prescindible” si el Govern espanyol “comptés bé les bestretes de l’esforç fiscal que fan els catalans”“No caldria recórrer al FLA, perquè pagarien allò que ens pertoca en temps i en forma”, ha afirmat. I en aquest context ha deixat clar que “un govern responsable” com el de la Generalitat “complirà amb els seus compromisos de pagament del deute”, perquè “els deutes siguin contrets en una situació d’injustícia financera o d’insolidaritat per part de l’Estat s’han de pagar”. “Podem donar la tranquil·litat absoluta que complirem fins al darrer cèntim al qual ens vam comprometre a pagar”, ha insistit.  
 
En la mateixa intervenció, el president Puigdemont també ha reiterat que “no acceptaré una suspensió derivada de la reforma de la Llei del Tribunal Constitucional, feta per lectura única, pel procediment d’urgència i sense la qualificació de la Mesa del Congrés, perquè estarà violant l’Estatut de Catalunya”.
 
 
“El Govern compleix”
 
En resposta al grup parlamentari socialista, el president Puigdemont ha afirmat que al llarg d’aquesta legislatura el Govern ha “complert amb escreix allò a què es va comprometre”, amb l’aprovació de 22 projectes de llei, 9 decrets llei i 28 memòries preliminars”. “Dir que aquest Govern només treballa pel procés és fals i deshonest”, ha denunciat, perquè “el Govern compleix” i “així ho podrà acreditar davant dels ciutadans” un cop finalitzi la legislatura.
 
En la mateixa sessió de control, el cap del Govern  ha respost al president, del grup parlamentari del CSQP, Lluís Rabell, quan ha insinuat que la celebració del referèndum està fora de la llei, que “oportunitats per qüestionar si hi ha governs que estan fora de l’estat de Dret, justament amb el Govern espanyol en tindria moltes i jo no l’he sentit mai a qüestionar que l’Estat espanyol està fora de l’estat de dret  per utilitzar, per exemple, les estructures d’estat per muntar clavegueres”. I, tot seguit,  li ha preguntat: “com no pot ser legítim el dret a decidir, com pot dir que això no està referendat?, mentre li ha recordat les mobilitzacions que hi ha hagut els darrers anys i la majoria parlamentària a favor de la consulta. “Intentem referendar-ho i vostè hauria d’estar ajudant a que fos possible”, li ha reblat. I ha afegit: “Faria bé en moderar-se una mica”.
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat