Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
29-05-2018 22.11

El president Torra: "La restituciķ i la llibertat de tots els presos polítics i exiliats serā sempre un dels nostres objectius vitals"

  • El president de la Generalitat agraeix “la generositat dels consellers Turull, Rull, Comín i Puig i assegura que el seu “compromís amb ells és per sempre”
  • Torra denuncia que “una altra vegada, el Govern espanyol boicoteja les decisions democràtiques de les institucions catalanes”, després de la negativa a publicar el nomenaments dels consellers al DOGC
  • El cap de l’Executiu diu que no pensa renunciar al “diàleg com a fórmula per resoldre conflictes” i reivindica la “diversitat i el contrast” de la societat catalana
  • Torra sosté que “allò que fractura i divideix una societat és el silenci i la imposició” i defensa que “la discrepància política no pot ser mai un problema, sinó com una oportunitat i un símptoma de maduresa”
  • El president de la Generalitat ha presidit, aquest vespre, el lliurament del Premi Català de l’Any
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut agrair públicament, aquest vespre, “la generositat” dels consellers Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig i ha posat en relleu que “el seu compromís democràtic amb el país és enorme. I el meu compromís amb ells és per sempre”. “Des del nou govern que he nomenat avui, la restitució i la seva llibertat, la d’ells i la de tots els presos polítics i exiliats, serà  un dels nostres objectius vitals”, ha assegurat.
 
Davant la negativa de l’Executiu de Rajoy a publicar els nomenaments al DOGC, el president ha recordat que ell mateix els va nomenar i ha denunciat que han estat “vetats pel Govern espanyol”, que “una altra vegada, ha boicotejat les decisions democràtiques de les institucions catalanes”
 

En aquest context i durant la seva intervenció a l’acte de lliurament del Premi Català de l’Any, el cap de l’Executiu ha defensat la necessitat de debatre i fer política, perquè, ha dit, “el debat i la paraula no divideixen”, mentre que “allò que fractura i divideix una societat és el silenci i la imposició”.

Pel president, “la discrepància política no pot ser mai un problema. És una oportunitat i un símptoma de maduresa”, i  per això, ha continuat, “la llibertat d'expressió i de participació no poden ser vistes ni tractades mai com una amenaça. Quan fem excepcions, quan posem un límit a la llibertat d'expressió reculem molts anys”, ha insistit.
 
En aquest context, ha assegurat que “no podem acceptar” que “hi hagi presos polítics ni exiliats acusats de delictes inexistents” i ha apel·lat al “compromís de tots” per resoldre “aquesta situació tan greu”. Així, ha tornat a assenyalar “el diàleg com la fórmula que ens ofereix la política per a resoldre els conflictes”. I ha insistit que “no hi podem renunciar mai, no ho hem fet i no ho farem”.
 
El president també ha apostat per “avançar cap a una democràcia radical, amb un nou contracte ciutadà, basat en els valors republicans, que ens ajudi fraternalment a avançar com a país”. “Sense exclusions i on tothom se senti com a casa”, ha reblat.
 
El president de la Generalitat ha presidit l’acte de lliurament del Premi Català de l’Any, que atorga anualment el Grup Zeta-El Periódico de Catalunya per votació popular. En aquesta ocasió, s’ha lliurat el Premi 2016 a Oriol Mitjà i el Premi 2017 a Josep Maria Pou. Hi ha assistit també el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

 

Fotografies
Fotografia lliurament Premi Catalā de l'Any. Pou

Fotografia lliurament Premi Catalā de l'Any. Pou JPG 870KB

Fotografia lliurament Premi Catalā de l'Any. Mitjā

Fotografia lliurament Premi Catalā de l'Any. Mitjā JPG 1,339MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat