Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
02-06-2018 17.22

President Torra: "Hem de fer que la República sigui un exemple de garantia de drets per a tothom, sense excepcions"

  • El nou Govern de la Generalitat ha pres possessió del càrrec aquest matí, en una cerimònia al Palau de la Generalitat on els consellers presos i exiliats han tingut un gran protagonisme
  • El cap de l’Executiu ha demanat diàleg a Pedro Sánchez: “Parlem, prenguem riscos i negociem de govern a govern”
  • Després de la cerimònia, el nou Executiu ha celebrat la seva primera reunió de treball
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest migdia que el nou Govern de Catalunya que avui s’ha oficialitzat comença a treballar “assumint el compromís d’avançar d’acord amb el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre, és a dir, un estat independent en forma de República”. “I hem de fer que la República sigui un exemple de garantia de drets per a tothom, sense excepcions”, ha remarcat.
 
“No serà un camí fàcil”, ha assegurat el president, perquè ha alertat que “hi ha interessos molt poderosos que ho volen impedir”, i per aquest motiu ha agraït especialment “la valentia i la determinació” amb què el vice-president i els consellers han acceptat aquest encàrrec. “Nostra serà la responsabilitat i només nostra”, ha subratllat.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat durant el seu discurs que “serem un Govern per a tothom” i que l’objectiu de la República va lligat a servir a la societat. “Tenim un mandat republicà. I tenim també un mandat per a servir amb decisió i tot l’esforç possible a una ciutadania, als 7 milions i mig de catalans, que mereix més justícia social, benestar, una redistribució de la riquesa més eficaç i una atenció pública de la màxima qualitat”, ha afirmat. En aquest sentit, ha marcat com a prioritats del nou Executiu “la generació d’oportunitats per a tothom, la protecció i el suport als més vulnerables, plantar cara als abusos dels més poderosos i, en definitiva, un programa de progrés econòmic i social ambiciós i a l’alçada del moment”.
 
 
Diàleg amb el Govern espanyol
Entre els compromisos que assumeix el Govern hi ha “una clara disposició al diàleg”, que el president ha qualificat d’imprescindible per a resoldre conflictes de la manera com els resolen arreu, en el món civilitzat”. Per aquest motiu, ha aprofitat el seu discurs per demanar diàleg al nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez: “Parlem, enraonem, prenguem riscos, vostès i nosaltres. Seiem a la mateixa taula i negociem de govern a govern. Aquesta situació que vivim no pot allargar-se ni un dia més”.
 
Amb la presa de possessió de l’Executiu s’ha posat punt i final a l’article 155, “sense eufòria, perquè som molt lluny d’on voldríem ser”, i el president ha anunciat que es posarà en marxa el pla d’actuacions “per revertir les decisions preses i les barreres creades en aquest període de suspensió democràtica a Catalunya”. En aquesta mateixa línia, Torra ha afirmat que una de les primeres mesures que prendrà el nou Govern és “la creació d’un pla per a recuperar les lleis i les mesures de caràcter social que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol”.
 
 
Homenatge als presos i exiliats
La cerimònia de presa de possessió del Govern s’ha celebrat aquest migdia al Palau de la Generalitat, en un emotiu acte on els familiars dels consellers presos i exiliats han tingut un protagonisme especial.
 
El president ha volgut remarcar que el nou Govern “és deutor de la feina, del sacrifici i fidelitat als seus compromisos” que va mostrar l’Executiu anterior, que ha qualificat com “un far d’aquest Govern i d’una majoria del poble de Catalunya”. “A la presó o a l’exili, el seu exemple és la nostra força. El camí recorregut per ells és el nostre estímul i la seva llibertat i el retorn a casa és el nostre objectiu vital”, ha dit. I ha tornat a subratllar que la seva restitució “és un compromís ferm”.
 
Durant l’acte, Alba Puig, filla de Lluís Puig; Betona Comín, germana de Toni Comín; Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell, i Meritxell Lluís i Blanca Bragulat, esposes de Josep Rull i Jordi Turull, han llegit cartes enviades des de la presó i l’exili per part dels seus familiars. La tenora de Jordi Molina, interpretant El ball de l’Àliga de la Patum de Berga, i El Cant de la Senyera i l’Himne Nacional de Catalunya, per part de la Coral Cantiga, han posat música a un acte presidit per un llaç groc a la bancada del Govern.
 
Després que el secretari del Govern, Víctor Cullell, que ha estat ratificat en el càrrec, hagi llegit el decret de nomenament dels consellers, els nous titulars s’han abraçat amb els familiars dels seus antecessors en el càrrec.  
 
En acabar la cerimònia, l’Executiu ha celebrat la seva primera reunió de Govern i s’ha col·locat a la façana del Palau de la Generalitat una gran pancarta amb un llaç groc i el text “Llibertat presos polítics i exiliats”, en català i anglès.
 
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat