Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
04-06-2018 15.12

President Torra: "És urgent que sapiguem quin projecte té el president Pedro Sánchez per a Catalunya"

  • Després de visitar a la presó d’Estremera Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, i Raül Romeva, Quim Torra ha denunciat que “el problema no el té l’independentisme català, sinó la justícia i la democràcia a Espanya”
Fotografia visita del president Torra als exconsellers a la presó d'Estremera El president Torra ha visitat els exconsellers empresonats a Estremera. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat aquest migdia, en declaracions als mitjans a Madrid, que “és urgent que ens veiem i negociem” i parlem “de govern a govern” amb el nou president espanyol, Pedro Sánchez, perquè “Catalunya sàpiga si som davant del partit socialista que va despenalitzar la convocatòria de referèndums o del que va votar l’article 155”.
 
“És urgent que sapiguem si som davant d’un president que fa unes setmanes deia que calia canviar el delicte de rebel·lió o davant d’un altre Pedro Sánchez”, ha afegit, tot recordant que el mateix expresident Felipe González “no veia de cap de les maneres delicte de rebel·lió”. “Ens cal saber si el que vol l’Estat espanyol és escarmentar o que s’apliqui la justícia”, ha insistit.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions després de visitar aquest matí a la presó d’Estremera Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, i Raül Romeva. El president ha reiterat el seu agraïment i el del poble de Catalunya als membres del Govern que són a la presó per la seva “dignitat, amb la qual segueixen defensant la llibertat”. En particular, ha donat les gràcies als consellers Turull i Rull per “la decisió que van prendre per facilitar la formació del Govern”. I ha insistit en el seu compromís de restitució.
 
En aquesta línia, el president de la Generalitat ha recordat la seva recent reunió amb els consellers que “són a Bèlgica exactament pels mateixos motius que els consellers i el vicepresident Junqueras avui són tancats a la presó”. Ha denunciat que això “és inadmissible” i ha subratllat que “el problema no el té l’independentisme català, sinó la justícia i la democràcia a Espanya”.
 
Quim Torra també ha informat que des del Govern s’estan tramitant les autoritzacions perquè els actuals consellers “puguin venir a despatxar i fer l’intercanvi de carteres amb els que són a la presó”. I ha explicat que “ens acaben de comunicar que ja estan arribant les autoritzacions i no està havent problemes, més enllà dels tràmits burocràtics que, per exemple, em van impedir venir divendres”. “Agraeixo al Ministeri les gestions que s’estan fent perquè això sigui possible”, ha afegit.
 
A preguntes dels periodistes, en relació a la intervenció financera de la Generalitat, el president Torra ha assegurat que “l’aixecament de l’aplicació de l’article 155 ha de comportar també l’aixecament de les mesures que es van prendre abans”. Ha subratllat que l’article 155 “ha estat un cop d’estat contra les institucions catalanes i contra les llibertats”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha anunciat que el Govern té previst crear un Comissionat amb l’objectiu que pugui analitzar el que “ha estat passant aquests darrers mesos a Catalunya” i per “revertir totes aquestes situacions”.
 
Aquesta és la segona vegada que Quim Torra visita els consellers empresonats al centre penitenciari d’Estremera, des que va prendre possessió del càrrec. L’anterior visita va tenir lloc el passat 21 de maig.
Fotografies
Fotografia visita del president Torra als exconsellers a la presó d'Estremera

Fotografia visita del president Torra als exconsellers a la presó d'Estremera JPG 996KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat