Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
05-06-2018 21.02

President Torra: "Aplicarem i desenvoluparem la Llei del canvi climàtic"

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat l’acte amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, al Palau de la Generalitat
El president i el conseller amb els guardonats. Autor: Rubén Moreno El president i el conseller amb els guardonats. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquesta tarda, durant l’acte amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que el Govern “aplicarà i desenvoluparà” la Llei del canvi climàtic. “És el nostre compromís i el nostre mandat; com és també la nostra obligació de complir el mandat de l'1 d'octubre, ratificat el 21 de desembre”, ha remarcat.
 
Quim Torra ha recordat que el primer projecte de llei que va aprovar el Govern del president Puigdemont va ser la Llei de canvi climàtic. Una llei, ha explicat, “pionera al sud d’Europa”, que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya “amb un amplíssim consens”. El president ha carregat contra la decisió del Govern Rajoy, que, com va fer amb “la resta de lleis més avançades socialment aprovades pel Parlament”, la va recórrer davant del Tribunal Constitucional, que gairebé cinc mesos després n’ha aixecat la suspensió total excepte en l’article que fa referència a la prohibició del fracking. “Es pot acceptar aquesta suspensió quan la ciutadania i el Parlament de forma majoritària han impulsat una llei?”, s’ha preguntat el cap del Govern.
 
El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit l'acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El president ha començat la seva intervenció amb un record especial pel conseller Josep Rull. Ha explicat que quan ahir es va trobar amb ell a la presó d’Estremera, el conseller Rull li va parlar del Dia Mundial del Medi Ambient i li va demanar que avui, en aquest acte, “parlés del triangle que conformen el canvi climàtic, l’economia circular i la transició energètica”, així com de “la importància que té el medi ambient per a aquest país”.
 
En la seva intervenció, Quim Torra també ha posat en relleu que "en matèria de medi ambient disposem d’estructures d’estat compromeses amb el territori i la ciutadania”, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, el Servei Meteorològic de Catalunya o l’Agència de Residus. “Tenim les estructures d’estat, però no totes les eines ni els recursos que calen”, ha afirmat, i ha afegit que per aquest motiu “volem fer República que ens permeti emprendre els projectes en defensa de les persones i del territori del nostre país” i “tirar endavant tots els nostres compromisos i propòsits, sense interferències de l'Estat, no només en matèria de medi ambient, sinó en tots els àmbits que afecten el nostre futur”.
 
Durant l’acte, s’ha fet el lliurament del Premi Medi Ambient 2018, que reconeix públicament la tasca de persones, entitats, organitzacions i institucions a favor del medi ambient i que enguany s’ha centrat en les modalitats de recerca i innovació, i iniciatives en l’economia circular. També s’ha reconegut la trajectòria de persones o institucions dedicades a la protecció i millora del medi ambient.
 
Enguany, el Premi Medi Ambient ha reconegut la trajectòria de la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural DEPANA. El jurat també ha acordat reconèixer amb una menció honorífica  a títol pòstum la contribució a la lluita contra el malbaratament alimentari de Paco Muñoz, geògraf i tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant més de 20 anys. En la modalitat de recerca, ha estat distingida l’empresa Masias Maquinaria, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits. I en la modalitat d’iniciatives han estat reconeguts el projecte de simbiosi industrial del Polígon Bufalvent i el projecte de l’Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament alimentari des d’una economia social.
 
 
S'adjunta comunicat sobre els guardonats.
 
Fotografies
Fotografia de grup

Fotografia de grup JPG 1,134MB

Fitxers adjunts
Document

Comunicat sobre els premiats PDF 250KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat