Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
06-06-2018 12.44

President Torra: "El Govern ha vingut per fer fora el 155 i treballar pel mandat rebut l'1-O"

 
 
·         El cap del Govern ha comparegut davant el Parlament per informar sobre l’estructura i la composició del nou Executiu, “que treballarà al servei del benestar i el progrés de tothom”
 
·        Torra anuncia la creació d’un Comissionat per al Desplegament de l’Autogovern que revertirà l’impacte de l’aplicació del 155, que ha fet “un dany gens menyspreable”
 
 ·        El president insta al Govern espanyol a “assumir riscos i negociar” i assegura que “ningú s’ha de rendir per a dialogar”
 
Compareixença del president al Ple. Autor: Jordi Bedmar Compareixença del president al Ple. Autor: Jordi Bedmar
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí davant el Ple del Parlament per informar sobre l’estructura i la composició del nou Govern. El cap de l’Executiu ha assegurat que aquest “no és el Govern que legítimament governava el país i va donar la veu a la ciutadania”, perquè “l’Estat espanyol no ha respectat la nostra autonomia”. Però, tot i això, el president ha volgut deixar clar que és un Executiu que es posa en marxa “amb el compromís de governar al servei del benestar, de les oportunitats i del progrés de tots els ciutadans d’aquest país”.
 
Quim Torra ha destacat també que el nou Executiu és “el Govern que ha vingut a fer fora de les institucions el 155, i a treballar pel mandat rebut de la ciutadania a les darreres eleccions i l’1 d’octubre”. Així, el president ha recordat alguns dels impactes concrets que l’aplicació d’aquest article de la Constitució ha tingut sobre els serveis públics , i  que ha produït “un dany gens menyspreable, que hauria de preocupar a qualsevol demòcrata: indefensió jurídica, subvencions denegades, expedients aturats, alentiment de processos i increment de burocràcia i qüestionament constant d’iniciatives”.
 
Per aquest motiu, el president ha anunciat, com ja va avançar en el Debat d’investidura, la creació d’un “Comissionat per al Desplegament de l’Autogovern”, per “avaluar l’impacte real de l’aplicació de l’article 155 i per garantir i desplegar l’autogovern de Catalunya” . Un autogovern, ha recordat, “que l’Estat espanyol vol laminar constantment” “No ens cansarem de denunciar-ho”, ha dit.
 
Durant aquests 7 mesos d’aplicació del 155 , “els serveis públics ni han funcionat millor, ni han funcionat amb normalitat”, ha subratllat Quim Torra. I “si han funcionat bé i els serveis públics essencials no s’han vist afectats ha estat gràcies als servidors públics, als treballadors de l’Administració, que dia a dia han volgut mantenir viva la dignitat i el bon servei de la nostra institució”, ha afegit.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha remarcat que els efectes del 155 també han arribat a “les persones i entitats que han viscut una pèrdua de drets i una persecució que ens fa recordar temps passats”. Per això, Quim Torra ha anunciat que es crearà “l’Oficina de Drets Civils i Polítics” que, en coordinació amb el Síndic de Greuges, tindrà l’objectiu de “posar fi a la vulneració d’uns drets que han de ser respectats”.
 
“Cal prendre riscos, negociar i dialogar”

En aquest marc de vulneració de drets, el president de la Generalitat ha denunciat “la indignitat” que viu la política espanyola i els valors de la democràcia per la situació dels presos polítics i exiliats. I ha alertat que “no normalitzarem la situació de crisi política del país fins que tots, presos polítics i exiliats, siguin a casa. El nostre objectiu vital com a Govern és el seu retorn en llibertat”.
 
Quim Torra s’ha mostrat convençut que “calen solucions, cal prendre riscos, dialogar i negociar”, per superar aquesta situació, i ha expressat la seva esperança que el nou Govern espanyol s’avingui a tractar de manera urgent el problema de Catalunya. “Nosaltres hem fet un camí democràtic i pacífic. L’Estat espanyol no pot dir el mateix”, ha ressaltat.
 
El president ha deixat clar que “no demanem a ningú que es rendeixi per a dialogar”, i que   “amb qui més cal negociar, és amb qui és més lluny de les conviccions d’un mateix”. “És cert que cal valentia, però no hem vingut a amagar el cap sota l’ala”, ha manifestat.
 
Torra ha retret a alguns portaveus de l’oposició que demanin que la Generalitat renunciï als seus objectius polítics per  poder dialogar, perquè, “si demanen això, és que vostès no volen dialogar”, ha denunciat. I ha continuat: “si alcessin la mirada d’una vegada per totes dels sondeigs electorals, podrien veure que enlloc del món on hi ha hagut conflictes s’ha exigit la rendició com a condició per a dialogar”.
 
I ha insistit: “nosaltres no ens rendirem. La democràcia no es rendirà. L’anhel de llibertat no es rendirà. Una societat que cerca un futur millor per als seus fills i per als més vulnerables no es rendirà. No hem vingut aquí a rendir-nos. No és aquest el punt de partida per a la negociació”. Perquè, ha explicat, després de “tota la repressió brutal que va venir després de l’1-O”, els ciutadans d’aquest país “van donar una majoria parlamentària als defensors de la República”.
 
Un Govern paritari i coordinat

En el decurs de la seva intervenció, el president Torra ha repassat els àmbits competencials dels diferents departaments. Ha explicat que el Govern que s’ha configurat té com a compromís “mantenir un diàleg fluid i regular amb l’anterior Govern, amb visites periòdiques a les presons i a l’exili”. Un Executiu “paritari” que el president ha destacat especialment perquè, tal i com ha dit, “les polítiques de gènere són una de les prioritats” d’aquest Govern. “Tota l’acció del Govern ha d’estar impregnada de la perspectiva de gènere, amb una orientació feminista per a cada actuació”, ha subratllat.
 
Com en l’anterior legislatura, les competències es reparteixen en 13 departaments. El Departament de la Presidència “manté el seu lideratge en les matèries transversals i de coordinació entre departaments”. Una de les seves primeres prioritats serà aprovar el Pla de Govern, que, entre d’altres mesures, contempla “recuperar les lleis que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional i reiniciar, així, una part important de les polítiques socials que es van impulsar durant la legislatura passada i que ara volem recuperar”. “Perquè els drets socials són el motor del canvi republicà”, ha argumentat el president.
 
Com a novetat en la nova estructura departamental, Presidència incorpora la cooperació amb l’Administració local de Catalunya perquè “el Govern vol liderar, conjuntament amb el món local i les entitats municipalistes, l'enfortiment de la interlocució i l’aliança entre administracions públiques al servei de la modernització i la millora del servei als ciutadans”.
 
Un cop aixecat l’article 155 i la intervenció financera, el Departament d’Economia i Hisenda demanarà que “es posi fi també a les condicions específiques per a Catalunya imposades el novembre del 2015 per rebre partides del FLA”. “Aquest aixecament ha de permetre el bon funcionament dels serveis públics i la reducció de les càrregues burocràtiques imposades fins ara”, ha destacat el president. Economia assumeix aquest mandat l’àrea d’atenció ciutadana, informació i difusió de l’activitat del Govern, la coordinació i direcció dels sistemes d’informació, gestió i comunicació corporativa de la Generalitat. I també la implementació de la millora en la contractació pública.
 
El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència tindrà com a objectius “garantir, enfortir i ampliar la presència, el reconeixement i la dignitat de Catalunya i les seves institucions a Europa i al món”. Amb la nova estructura, el Departament assumirà les “competències en matèria de processos electorals”.
 
Pel que fa al Departament de Territori i Sostenibilitat, Torra ha explicat que aquesta legislatura incorporarà les polítiques d’habitatge, perquè els problemes actuals en aquesta matèria “fan necessària una major acció coordinada entre territori, administracions públiques i agents socials”.
 
El Departament de Justícia suma a les seves competències les d’afers religiosos, així com la regulació i supervisió dels grups d’interès, “que és una de les eines de transparència importants del Govern”. També incorpora  la memòria democràtica i el foment de la pau.
 
Amb la voluntat d’aglutinar esforços i recursos, s’ha creat el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. “Volem que l’Administració pública lideri i implementi les tecnologies digitals dins seu, transformant-la per tenir una administració més propera, eficient i defensora dels drets”, ha dit Torra, i ha afegit que es vol reforçar la funció pública per “posar-la al nivell dels països pioners en la matèria”.
 
La resta de departaments no tenen modificacions substancials entre les seves competències, però el cap de l’Executiu ha volgut reivindicar que “treballaran per exercir en plenitud les seves competències i maximitzar el valor de servei públic”.
 
A Interior es treballarà “per restituir la normalitat i el ple exercici de les competències” i Torra ha volgut agrair i “valorar la tasca excel·lent feta pel cos de mossos d’Esquadra i els seus comandaments”.
 
El Departament d’Ensenyament “continuarà essent l’única autoritat educativa a Catalunya” i vetllarà per una “educació de qualitat, compromesa amb l’equitat i sense cap mena de discriminació”. “És una peça clau en el projecte de país”, ha subratllat el cap de l’Executiu.
 
Després dels atacs judicials contra algunes polítiques del Departament de Salut, Quim Torra ha assegurat que es manté “el compromís de garantir l’atenció sanitària per a tothom” i ha manifestat la intenció de “potenciar el diàleg amb els professionals del sector per identificar plegats les seves necessitats”. També es reforçarà la recerca, la innovació i les polítiques d’igualtat i es treballarà per la millora de les llistes d’espera sanitàries.
 
Un dels principals objectius del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies serà “la creació d’ocupació de qualitat”. El president ha subratllat que aquest Departament té alguns dels objectius de més pes que el Govern s’ha proposat perquè “volem construir una República plena de contingut”. “El benestar, els drets socials, els drets civils i el dinamisme econòmic que exigeix un sistema d’oportunitats i garanties per a tothom, són el projecte de país que ja hem començat a fer”, ha afegit.
 
Entre els objectius del Departament de Cultura hi haurà garantir “un accés igualitari i equitatiu a la cultura”. El president ha explicat que s’incrementarà el seu pressupost  per desplegar el Pla Nacional del Llibre i la Lectura, impulsar el projecte de carnet únic de biblioteques, la reactivació del cànon digital audiovisual (suspès pel Tribunal Constitucional) o la defensa d’un IVA cultural súper-reduït. “Invertir en cultura és invertir en una societat més democràtica, més justa i més lliure”, ha defensat.
 
El Departament d’Empresa i Coneixement seguirà desplegant el Pacte Nacional per a la Indústria i també hi ha la voluntat d’impulsar un Pacte Nacional per a la Transició Energètica i de consensuar el Pacte Nacional per a la Universitat.
 
Per últim, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació “vetllarà per un sector primari fort” perquè “som un país productor de qualitat i cal seguir en aquesta direcció”, ha assegurat Torra. En aquest marc, s’impulsarà una Llei d’espais agraris i de foment del sector primari, es fomentarà el Pacte Nacional per a la Bioeconomia i un Pla d’Internacionalització del Sector Agroalimentari i també s’impulsarà una política marítima de país.
 
 
Fotografies
Compareixença del president al Ple

Compareixença del president al Ple JPG 1009KB

Compareixença del president al Ple (2)

Compareixença del president al Ple (2) JPG 3,092MB

Fitxers adjunts
Document

Dsicurs del president per explicar l'estructura del Govern PDF 275KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat