Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
23-06-2018 16.32

El president Torra apel·la als valors de la Mancomunitat i Prat de la Riba per "bastir republicanament un cos d'estat per a Catalunya"

  • El cap de l’Executiu, que ha presidit aquest migdia a Valls el centenari de la Biblioteca Popular, ha tingut un record per als presos polítics i exiliats
  • El president Carles Puigdemont, en un missatge des de Berlín, destaca el paper de la capital de l’Alt Camp “en la defensa de les llibertats i la democràcia”
El president Quim Torra durant la seva intervenció El president Quim Torra durant l'acte commemoratiu (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquest migdia des de Valls als valors de la Mancomunitat i de Prat de la Riba per “bastir un cos d’estat per a Catalunya”.
 
Durant l’acte commemoratiu del centenari de la Biblioteca Popular de Valls, que ha tingut lloc davant del mateix edifici noucentista projectat per Lluís Planas, el cap de l’Executiu ha fet notar les coincidències entre els moments històrics que va viure la societat catalana de principis de segle XX i el moment actual, i ha assegurat que “no estem tan lluny" del que va proposar el president de la Mancomunitat. “Ara aquest cos d’estat el volem bastir republicanament i fer efectivament aquella república que l’1 d’octubre amb el referèndum d’autodeterminació ens vam guanyar i que vam declarar políticament el 27 d’octubre”, ha subratllat.
 
Durant la seva intervenció davant l’edifici de la biblioteca coneguda com la Popular, el president ha parafrasejat a l'escriptora Montserrat Roig en afirmar que “la cultura és l’arma política més revolucionària que existeix a llarg termini”. I ha volgut deixar clar que la cultura s’ha de convertir també en “l’eix central de tota l’acció política i nacional del nostre país”.
 
En aquest context, ha subratllat la importància tant de les biblioteques com de les escoles, i ha aprofitat per fer un reconeixement a la tasca feta pels bibliotecaris i les bibliotecàries com “una peça essencial en l’engranatge cultural de país”. A més, també ha destacat “el seu esforç i compromís”, que ha qualificat de “clau” per salvar la llengua durant els anys del franquisme.
 
El president Quim Torra ha acabat la seva intervenció amb un record per als presos polítics i exiliats i ha demanat als assistents “ser una mica bibliotecaris”, fent-lo arribar cartes i llibres. “Que sentin que som amb ells i que estem al costat de tots els que pateixen la repressió injustificada de l’estat”, ha dit.
 
Missatge del president Carles Puigdemont
 
En el mateix acte i des de Berlín, el president Carles Puigdemont ha intervingut a través d’un missatge en el qual també ha posat en relleu el paper de la Mancomunitat, de qui ha dit “va ser pionera fa 100 anys” i es va convertir en “un referent que va obrir  la porta al que va ser una veritable transformació del nostre país, de la qual encara avui en vivim i en som deutors”.
 
Tot i així, ha assegurat que “continuem dempeus amb aquell objectiu”, ja que s’ha mostrat convençut que “encara queda camí per recórrer per poder anhelar aquell ideal de la Mancomunitat de fer possible que a través de la cultura puguem construir una societat de democràcia, de llibertat i de pau”. Puigdemont ha aprofitat també la seva intervenció per subratllar el paper de Valls com a “referent en la defensa de les llibertats i la democràcia”.
 
A més del president Torra, també han participat en aquest acte que ha tingut lloc al davant mateix de l’edifici, la consellera de Cultura, Laura Borràs; l’alcalde de Valls, Albert Batet, i el president de la Diputació, Josep Poblet.
 
L’acte ha començat amb la interpretació del Cant de la Senyera a càrrec de les corals vallenques: Cor Audite, Suite Cor, Espinavessa, Cors Alegres, Terpsícore i Aroma Vallenca.  També hi han intervingut els escriptors Margarida Aritzeta i Lluís Figuerola i la directora de la Biblioteca Carles Cardó, Marina Blàvia, que ha fet una glossa dels 100 anys de la Biblioteca. A més, el músic Jordi Jubany, les colles castelleres de la ciutat, els gegants i el grup de grallers Bufalodre han estat també els protagonistes d’aquesta celebració. Els parlaments institucionals del president de la Diputació, l’alcalde i el president de la Generalitat, han tancat l’acte.
 
Amb aquesta celebració, la Biblioteca Popular de Valls tanca la commemoració del seu centenari, tal i com es va fer en una històrica jornada el 23 de juny de 1918, que va aplegar centenars de vallencs. La biblioteca, coneguda com  La Popular, ha esdevingut tot un símbol al ser la primera de les biblioteques construïdes per la Mancomunitat de Catalunya.
 
Prèviament, el president Torra, acompanyat de l’alcalde i el president de la Diputació, ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de Valls, on ha saludat els membres del consistori i ha signat el Llibre d’Honor.  Tot seguit, s’ha desplaçat fins al Museu Casteller de Catalunya, on li han explicat les obres que s’hi han fet i, a continuació, ha fet una visita a la Biblioteca Comarcal Carles Cardó, on ha saludat els treballadors d’aquest centre.
 
Fotografies
Fotografia del president Quim Torra durant l'acte commemoratiu

Fotografia del president Quim Torra durant l'acte commemoratiu JPG 2,104MB

Fotografia del president Quim Torra durant la seva visita a Valls

Fotografia del president Quim Torra durant la seva visita a Valls JPG KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat