Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
05-07-2018 14.27

President Torra: "╔s essencial saber quina Ús la proposta del Govern espanyol per fer efectiva la Rep˙blica"

El cap de l'Executiu anuncia que la setmana que ve visitarÓ Esc˛cia i es reunirÓ amb la primera ministra, Nicola Sturgeon

El president Torrent durant la sessiˇ de control El president Torrent durant la sessiˇ de control
  •  El cap de l’Executiu ha explicat durant la sessió de control que, en la reunió de dilluns, també demanarà al president espanyol “el compromís a aixecar la suspensió de les lleis” socials tombades pel TC i insistirà que “els presos polítics no són moneda de canvi de res”
  •  Quim Torra valora “molt positivament” que, per primera vegada, “els governs de Catalunya i d’Espanya puguin parlar de tu a tu i de tot” i espera que hi hagi una segona reunió al setembre al Palau de la Generalitat
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest matí que el tema central de la seva reunió el proper dilluns amb el president Pedro Sánchez serà “saber quin és el projecte dels socialistes sobre el dret a l’autodeterminació dels catalans”. “El Govern de l’Estat espanyol té una proposta per saber com acabem d’exercir i fem plenament efectiva aquesta República, o no en té cap? Això és essencial pel nostre punt de vista”, ha remarcat el cap de l’Executiu. Al costat d’aquest gran tema, que el president ha defensat que preocupa el país i centra des de fa vuit anys el debat polític, Torra ha explicat que també emplaçarà el president espanyol “a què es comprometi a aixecar la suspensió” de les lleis socials que van ser suspeses pel TC i li remarcarà que està “obert al diàleg”. “Penso que una de les millors conclusions d’aquesta reunió és que hi hagi una segona reunió al Palau de la Generalitat  el setembre. I, per tant, que aquest diàleg romangui”, ha defensat.
 
En aquest sentit, Torra ha valorat “molt positivament” l’oportunitat de “poder anar a reunir-nos a la Moncloa i poder parlar de tot”, en contraposició a l’actitud que fins ara havia mantingut el govern de Rajoy. “És un primer pas que la societat catalana, en general, i la societat espanyola agraeix, que per primera vegada els governs de Catalunya i d’Espanya puguin parlar de tu a tu i de tot”, ha afegit.
 
El president ha dit que després de la reunió caldrà veure si “diàleg són només paraules o són fets i propostes concretes sobre la taula”, però ha insistit que només el fet de seure a la taula i poder constatar on som “ja és important per sortir d’un cert cul de sac en el qual ens trobàvem”. “I a la segona reunió tindrem una altra oportunitat per seguir avançant. Si ho fem amb aquesta política de diàleg i amb comissions bilaterals penso que comencem a enfocar un cert escenari de diàleg”, ha dit.
 
El cap de l’Executiu ha explicat que els famosos 46 punts del document que el president Puigdemont va enviar a Mariano Rajoy no seran la base de la trobada de dilluns perquè, “bàsicament, són incompliments per part de l’Estat espanyol o dèficits crònics” que “poden ser resolts perfectament a un nivell bilateral de les comissions que nosaltres hem endegat”.
 
 
Els presos polítics no són moneda de canvi

La situació dels presos polítics i els exiliats també seran un punt que Torra exposarà a Sánchez. “Insistiré que els presos polítics no són moneda de canvi de res perquè considerem que el seu empresonament és absolutament injust i que qui té un problema és la justícia espanyola”, ha defensat durant la sessió.
 
Sobre aquesta qüestió, i en resposta a la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, el president ha puntualitzat que ahir va visitar els presos polítics catalanes amb una doble condició: “com a president de Catalunya i com a màxim representat de l’Estat a Catalunya”, condició que ha dit “m’agradaria i espero deixar de ser el més aviat possible”, perquè “això significarà que estem en una República efectiva”“Només amb la república traurem els nostre presos”, ha afegit, perquè a les presons catalanes ara s’aplica la legislació espanyola, que ha qualificat de “justícia injusta”.
 
Per últim, el president també ha explicat que traslladarà al seu homòleg espanyol la preocupació pel “repunt del feixisme que estem constatant als nostres carrers i del franquisme als carrers d’Espanya”. “L’independentisme català ha fet que Europa posés el focus al que està passant a Espanya i s’adonés que aquí encara hi ha franquisme al carrer, brots feixistes i una regressió democràtica intolerable a qualsevol dels nivells”, ha lamentat.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha anunciat que la propera setmana visitarà Escòcia i es reunirà amb la primera ministra, Nicola Sturgeon. El president ha posat com a exemple a seguir la negociació dels governs escocès i anglès per poder celebrar un referèndum vinculant i ha demanat al president espanyol “la mateixa resposta que va tenir Cameron quan van negociar com els escocesos exercien el seu dret d’autodeterminació”“Com a catalans volem tenir les mateixes solucions i propostes que altres europeus han tingut”, ha reclamat el president, perquè “no podem anar més endarrere del que altres ciutadans europeus han pogut gaudir de manera pacifica i democràtica,  que és com es resolen les coses al segle XXI”, ha reblat. “Perquè els catalans ens hem de resignar a no tenir uns estàndards de respecte, pluralitat i democràcia com tenen altres ciutadans europeus. És que som menys ciutadans europeus que els escocesos? És que tenim menys drets nosaltres que ells?”, s’ha preguntat Torra. 
 
Fotografies
El president Torrent durant la sessiˇ de control

El president Torrent durant la sessiˇ de control JPG 1,802MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat