Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
07-07-2018 17.09

President Torra: "Amb el president Sánchez parlaré de com exercim el nostre dret d'autodeterminació"

Homenatge Irla El president Torra durant l'ofrena floral davant la tomba del president Irla

 

 
·        El cap del Govern assegura que la impugnació per part de l’Executiu espanyol de la resolució del Parlament “és una mala notícia” i reclama “si estem davant d’un conflicte polític, prou de judicialitzar la política”
 
·        Quim Torra ha ret avui homenatge al president Irla amb una ofrena floral davant la tomba on reposen les seves despulles, a Sant Feliu de Guíxols
 
 
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat de “mala notícia” la impugnació que el Govern espanyol vol fer de la resolució del Parlament, que reitera els objectius polítics aprovats el 9 de novembre. Torra ha afirmat que “si estem davant d'un conflicte polític, s’ha de fer política”. I ha reclamat “prou de judicialitzar la política i prou de judicialitzar el dret d’autodeterminació de Catalunya”.
 
Torra ha fet aquestes declaracions davant els mitjans de comunicació, després de retre homenatge al que fou president de la Generalitat, Josep Irla, al cementiri municipal de Sant Feliu de Guíxols.
 
El cap de l’Executiu ha criticat aquest posicionament del Govern espanyol, sobretot a les portes de la reunió demà passat a La Moncloa. “Davant de quin partit socialista ens trobarem dilluns, davant de quin Pedro Sánchez, el que vol iniciar un diàleg i una negociació amb el Govern de Catalunya o amb el partit socialista que va aprovar el 155?” s’ha qüestionat  el president. I ha continuat “aquesta és la pregunta que li faré al senyor Sànchez”.
 
Torra ha posat en valor el fet que “per primera vegada, des de fa molts mesos, ens seiem a la taula el Govern de Catalunya i el Govern d’Espanya, perquè aquestes negociacions han de ser de govern a govern”. Però, ha deixat clar que en aquesta trobada “nosaltres anem a parlar del debat que hi ha a Catalunya, que és com exercim el nostre dret d’autodeterminació”. “Nosaltres partim d’un referèndum d’autodeterminació fet l’1 d’octubre i d’una declaració política d’independència del 27 d’octubre, aquesta és la nostra posició”, ha afegit.
 
El president de la Generalitat ha remarcat que espera “conèixer la  proposta del president Sánchez” , i “quina és la resposta del Govern espanyol a aquesta petició d’un exercici que ni jo tinc el dret a negar o condicionar perquè el dret se l’ha guanyat el poble de Catalunya”. “Nosaltres li explicarem això, i volem escoltar-lo, anem a amb aquesta voluntat d’escoltar, d’obrir aquest diàleg, aquesta negociació”, ha subratllat.
 
Dret d’autodeterminació
 
El cap de l’Executiu ha recordat que el dret internacional no s’oposa a les declaracions d’independència sempre que es facin de manera pacifica i democràtica. Per això, ha insistit que el “problema de Catalunya no es pot veure només com un problema dintre de la gàbia constitucional espanyola, és un problema europeu i mundial”, i n’ha posat com a exemple els referèndums d’Escòcia i el Quebec i com els governs britànic i canadenc van respectar els drets dels seus ciutadans. “Els catalans apel·lem als tribunals internacionals i al dret  imprescriptible a decidir el nostre futur lliurement”, ha reblat.
 
Exemple del president Irla
 
El president Torra ha iniciat aquest matí la seva visita al Baix Empordà a Sant Feliu de Guíxols, on ha realitzat una ofrena floral davant la tomba del president Josep Irla. El cap del Govern ha volgut retre un homenatge “al coratge i la valentia” d’un president que “va representar amb gran dignitat una fidelitat a la terra com pocs altres, tant a la presidència del Parlament com a la presidència de la Generalitat”.
 
Torra ha recordat que Irla va ser president “en uns moments complicadíssims, lluitant sempre per a tres objectius: la pau, la justícia i la llibertat”. “Els catalans del 2018 podem emmirallar-nos amb una de les rans personalitats d ela història com és Josep Irla”, ha conclòs.
 
Prèviament a l'acte d'homenatge, el president de la Generalitat ha fet una visita institucional a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, on ha estat rebut per l'alcalde, Carles Motas i la resta de membres del consistori.
Fotografies
Ofrena floral davant la tomba de Josep Irla

Ofrena floral davant la tomba de Josep Irla JPG 3,751MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat