Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
09-07-2018 19.45

President Torra: "Qualsevol solució passa pel reconeixement del dret d'autodeterminació, que empara el dret internacional"

Reunió Torra-Sánchez Els presidents Torra i Sánchez aquest matí a La Moncloa. Autor: Rubén Moreno
 
 
 
·        El cap de l’Executiu s’ha reunit aquest matí amb el president Sánchez a La Moncloa, una trobada que ha qualificat de “llarga i sincera”
 
·        El president Torra ha apel·lat “a la intel·ligència col·lectiva per solucionar el problema polític català votant pacíficament”
 
·        El cap del Govern ha reclamat que “s’acabi l’ofensiva judicial i policial contra les persones per les seves idees”
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat com a “llarga i sincera”  la reunió de treball mantinguda avui amb el president Pedro Sánchez, i n’ha valorat especialment que el mandatari espanyol “hagi reconegut que estem davant d’un problema polític, que s’ha de respondre políticament”. Per això, Torra ha apel·lat “a la intel·ligència col·lectiva de tots dos governs, perquè un problema polític s’ha de resoldre votant, s’ha de solucionar de forma pacífica i democràtica”.
 
Quim Torra s’ha reunit aquest matí amb Pedro Sánchez a La Moncloa per espai de dues hores i mitja, i, posteriorment ha comparegut davant els mitjans de comunicació al Centre Cultural Blanquerna, seu de la Generalitat de Catalunya a Madrid.
 
El cap del Govern ha iniciat la seva roda de premsa recordant que aquí avui hauria de ser el president Puigdemont, que va guanyar les eleccions, i que comptava amb el suport i la majoria absoluta del Parlament de Catalunya, però que fruit dels impediments que al llarg de tots aquests mesos hi han hagut, no va poder ser escollit”.
 
Sobre la sessió de treball amb Pedro Sánchez, el president ha posat de manifest “el valor intrínsec que té el reconeixement mutu, tant institucional com dels projectes, que hi ha hagut entre tots dos Governs”. Malgrat que, ha dit, “hem contrastat que tenim posicions força allunyades o allunyades del tot, he vist un president que ha escoltat i que prenia notes, i això m’agrada”.  
 
Quim Torra ha destacat que el dret d’autodeterminació ha estat l’eix central de la discussió i que ha explicat al mandatari espanyol què ha passat a Catalunya aquests anys. “Li he expressat al president Sánchez que qualsevol solució política passa pel dret d'autodeterminació de Catalunya; li he recordat que aquesta solució compta amb el suport del 80% dels catalans, i que el Govern de Catalunya no renuncia a cap de les fórmules per arribar a la independència”, ha afirmat.
 
“Jo li he comentat al senyor Sánchez els casos del Quebec o Escòcia; els tractats internacionals, i la decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo”, ha insistit el president. I ha continuat: “nosaltres fundem el nostre dret d’autodeterminació en el dret internacional. Entenem que és legítim i tenim tot el dret per aplicar-lo.”
 
Aturar l’ofensiva judicial i policial
 
El president de la Generalitat ha defensat davant el president Sánchez que “sí que hi ha presos polítics i exiliats a Catalunya, i que aquesta és una situació absolutament injusta i una indecència jurídica”. El president Torra ha traslladat al president Sánchez que “l’ofensiva judicial i policial contra l’independentisme s’ha d’acabar”, així com “la persecució de les persones per les seves idees”. Segons Quim Torra, Pedro Sánchez “ha manifestat la seva preocupació per aquest tema, i creu que aquesta situació no es pot assumir en una democràcia madura”. Per això, el president de la Generalitat s’ha mostrat confiat en què “pugui haver canvis immediats”.  
 
El cap del Govern ha insistit en valorar positivament que el diàleg obert hagi presidit la trobada,  i ha assegurat que “és trist reconèixer com un gran avançament que puguem parlar de tot”. I ha afegit: “crec que el catalanisme, l'independentisme, sempre ha donat una oportunitat al diàleg. Avui, més que mai, és necessari”.
 
A preguntes dels periodistes, el cap de l’Executiu s’ha referit a alguns dels temes plantejats per les dues parts durant la reunió, entre ells la celebració de la comissió bilateral Estat-Generalitat, així com comissions sectorials per tractar els temes pendents. També ha explicat que ell i Sánchez es reuniran a Barcelona per continuar el diàleg, pendent però de concretar la data.
 
Torra ha agraït al president Sánchez que hagi posat sobre la taula la retirada dels recursos sobre les lleis socials, i ha explicat que han tractat també, entre altres temes, sobre la invasió de competències del Tribunal Constitucional; sobre la derogació de la Llei mordassa;  sobre l’anul·lació de les sentències dels judicis del franquisme, en concret sobre l’anul·lació de la sentència del president Lluís Companys, i sobre tots els temes relacionats amb el tema franquisme.
 
El president ha explicat que no han tractat temes com el corredor del Mediterrani o les disposicions addicionals de l'Estatut, que “són incompliments de l'Estat, greuges, que sistemàticament venim patint els catalans pel tema del dèficit fiscal, i, per tant  no entenem que hagin de ser objecte de negociació i de debat entre els dos presidents” sinó de les comissions. Per al cap del Govern, malgrat la importància i rellevància d’aquests temes, “el president i jo hem de centrar-nos en el debat del dret d’autodeterminació i sobre la llibertat dels presos polítics i exiliats”.
 
Fotografies
Passejada jardins Moncloa

Passejada jardins Moncloa JPG 2,938MB

Reunió Govern

Reunió Govern JPG 852KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat