Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
10-07-2018 12.22

President Torra: "El dret a l'autodeterminaciˇ pertany al poble de Catalunya i no hi renunciarem"

Torra ha assegurat que, un cop obert el diÓleg amb el Govern espanyol, "ara ja no esperem gestos, sinˇ decisions fermes"

  • En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cap de l’Executiu ha insistit en reivindicar l’1-O i el 27-O i ha subratllat que, després de la reunió amb Pedro Sánchez, no hi ha cap renúncia a cap fórmula per tirar endavant la independència
  • El president ha remarcat que “no estem negociant sobre la situació del presos polítics” perquè “no hi ha res a negociar”
El president durant l'entrevista a Catalunya RÓdio El president durant l'entrevista a Catalunya RÓdio (Fotografia: RubÚn Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha subratllat aquest matí en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que en el conflicte català “no hi ha cap solució que no passi pel dret a l’autodeterminació”, i ha remarcat que ell, com a president, no pot “renunciar a aquest dret, perquè no em pertany, pertany al poble de Catalunya, que se l’ha guanyat”
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha rebutjat les crítiques que ahir va fer CUP alertant d’un tancament en fals del mandat de l’1-O: “No puc compartir aquestes manifestacions i, personalment, em dolen molt, perquè, si repassen totes les meves declaracions, no hi ha cap renúncia a res, cap renúncia a cap fórmula per tirar endavant la independència. Davant del president espanyol vaig ser claríssim en reivindicar l’1-O i el 27-O”, ha reblat. “Tinc 55 anys, els meus fills ja són molt grans, i no tinc res a perdre”, ha afegit que va dir a Pedro Sánchez.
 
L’endemà de la trobada a La Moncloa, Quim Torra ha valorat que la reunió servís per “encetar el diàleg” que feia anys que no es produïa, però ha subratllat que ara “ja no esperem gestos, sinó decisions fermes” i ha dit caldrà veure en les properes setmanes si això es produeix. “Ara ens hem situat cadascú on era, ens hem respectat i ens hem assegut en una taula. Però, un cop superat aquest estadi, ve l’estadi dels fets concrets, concretíssims, per saber si això avança en la bona direcció o no”, ha remarcat.
 
 
“No estem negociant sobre la situació dels presos”

Al llarg de l’entrevista, el cap de l’Executiu ha volgut subratllar que, en cap moment, “no estem negociant sobre la situació del presos polítics” perquè “no hi ha res a negociar”. Tot i això, ha assegurat que tant els presos com els exiliats van ser tema de conversa i que espera veure quina és la posició del Govern espanyol. “Certament, hi ha una sèrie d’actors en joc i molts ens jurídics, judicials i administrativo polítics, que en aquests moments tenen una incidència claríssima sobre la llibertat de la gent, els embargaments patrimonials, instruccions i expedients judicials a mestres, regidors i alcaldes. Sobre tot això esperem veure com es mouen en les properes setmanes per comprovar si aquesta voluntat de tornar a la política es transforma en fets reals” , ha dit el president.
 
Sobre l’empresonament, el cap de l’Executiu ha expressat la “gran angoixa” que li produeix el fet que “tinguem presos polítics independentistes en presons catalanes que gestiona un Govern independentista”. Però també ha deixat clar que ell no se sent carceller perquè “qui els ha empresonat és la legislació espanyola i el que hem de fer és tombar-la”. “I això només ho podrem aconseguir amb les nostres lleis, amb la República Catalana”, ha insistit.
 
Preguntat per la directora del programa. Mònica Terribas, si el mandatari espanyol li va retreure la campanya dels llaços grocs, Torra ho ha negat i ha destacat que “els únics que ens han retret el tema dels llaços és Ciutadans”, que és “l’únic partit que manté un punt de crispació, que arriba fins a nivells insuportables”.
 
Sobre el paper dels catalans en la Diada de l’11 de setembre i en el futur immediat, el president ha insistit que necessitem que la ciutadania s'organitzi, agafi potència i força i es coordini” perquè ha assenyalat que el moviment independentista català ha estat impulsat des de baix i “la clau estarà sempre al carrer”. “És molt complicat ser independent, requereix uns esforços enormes per part de tothom, i agraeixo al poble de Catalunya aquesta persistència, aquest ser-hi sempre, no fer ni un pas enrere i seguir avançant”, ha declarat Torra.
 
En un altre moment de la conversa amb Terribas, el president també s’ha referit a la figura de Felip VI i ha dit que va exposar a Pedro Sánchez “la gravetat que per a nosaltres suposa que el rei d’Espanya no s’hagi excusat per aquell discurs que va ferir a una gran part dels catalans el 3 d’octubre”. Torra ha defensat la posició que el Govern va adoptar de no convidar el Rei a cap acte ni participar en els que organitzi la monarquia perquè “és una figura que no només està en qüestió, sinó que pràcticament ha desaparegut de la vida social i civil al país”. “Ens mantindrem aquí esperant les disculpes per aquell discurs”, ha declarat.
 
Fotografies
El president durant l'entrevista a Catalunya RÓdio

El president durant l'entrevista a Catalunya RÓdio JPG 1,154MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat