Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-07-2018 15.08

President Torra: "No demanarem a cap dels nostres diputats que abandoni l'acta"

El cap de l'Executiu ha qualificat la interlocutòria del jutge Llarena "d'atac directe a la sobirania del Parlament"

  • Torra, de viatge oficial a Escòcia, s’ha reunit aquest matí amb la consellera Ponsatí, a qui ha transmès “tota la solidaritat i estima del poble català”
  •  El president ha remarcat que en el cas català “qualsevol solució passa per votar i per fer un referèndum acordat com l’escocès, amb vinculació legal i jurídica”
El president amb Clara Ponsatí. Autor: Jordi Bedmar El president amb Clara Ponsatí. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha valorat aquest migdia la interlocutòria del jutge Llarena que suspèn els diputats empresonats i a l’exili i l’ha qualificat com un “atac directe a la sobirania del Parlament”. “No demanarem a cap dels nostres diputats que abandoni l’acta”, ha afegit el president, que considera “indecent que a polítics escollits democràticament se’ls pretengui suspendre dels seus drets i llibertats”. Torra creu que es mostra un cop més que “la separació de poders a Espanya és un mite” i ha subratllat que “és el Parlament qui ha de respondre i ho ha de fer de manera col·lectiva”.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules des d’Escòcia, en el marc del viatge oficial que fa al país. El primer contacte que ha tingut ha estat amb la consellera Clara Ponsatí, exiliada a Edimburg, amb qui s’ha reunit aquest matí per valorar la seva situació i transmetre-li “tota la solidaritat i estimació pel que està fent i defensant”.
 
En la roda de premsa que han fet en acabar la reunió, el president ha reiterat a Ponsatí i a la resta d’exiliats que us sentim molt a prop i continuarem lluitant perquè torneu a casa, perquè els presos polítics siguin lliures i el nostre país també”. “Clara, estem amb tu i tot el poble de Catalunya sent un profund sentiment d’agraïment per tota la gent que esteu defensant la llibertat  de Catalunya des dels diferents països d’Europa”, ha afegit Torra, que s’ha mostrat confiat que la justícia escocesa no permetrà l’extradició de Ponsatí i “situarà l’Estat espanyol davant del mirall de la seva justícia”.
 
A preguntes dels periodistes, el president s’ha referit a les declaracions que Clara Ponsatí fa des de l’exili i l’ha lloat afirmant que la consellera “és la línia recta”. “A mi m’agraden les opinions lliures, crítiques, que qüestionin coses, perquè és el que fa que un país avanci”, ha remarcat el cap del Govern.
 
Clara Ponsatí, per la seva banda, ha expressat també el seu agraïment “pel suport que des del primer moment, i ara també com a president” ha rebut de Quim Torra. La seva visita, ha dit, “és una expressió de suport i una expressió dels afanys de llibertat de tots els catalans que ara representa el president”. Ponsatí ha aprofitat també la seva intervenció per agrair al poble escocès “la seva hospitalitat i solidaritat des del primer dia de la meva arribada”. Segons ha explicat l’exconsellera, el president i ella han parlat a bastament “del present i del passat recent, perquè és important saber en quin moment estem”.Tenim molts punts d’acord, compartim moltes incògnites, i cal reflexionar per donar-hi resposta”, ha assegurat.
 
El referèndum escocès com a exemple
Preguntat pels mitjans sobre els següents passos que ha de fer el Govern espanyol per resoldre el conflicte català, Quim Torra ha remarcat que “qualsevol solució passa per votar i per fer un referèndum acordat com el que es va fer a Escòcia, amb vinculació legal i jurídica”. I ha demanat a tots els agents implicats “el màxim d’intel·ligència col·lectiva”, sent conscients que “mentre hi hagi presos polítics serà impossible normalitzar la vida política a Catalunya”.
 
Com a base per avançar, Torra ha assenyalat que “el referèndum escocès és el millor exemple que els conflictes es poden resoldre votant, i mai amb violència ni repressió”. Per aquest motiu, ha reivindicat que, com a catalans, “volem tenir les mateixes solucions i propostes que altres europeus han pogut tenir i gaudir”. “Cal que la comunitat internacional sàpiga tocar aquesta infracció dels  drets humans, perquè ja no parlem només d’un conflicte nacional, sinó d’un conflicte democràtic, que té a veure amb drets civils i democràtics”.
 
Aquesta tarda, el president Torra es reunirà amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, per tal d’estrènyer les relacions “entre dues nacions amb el mateix objectiu: la independència”. El president ha assegurat que en aquest punt hi ha “un llarg camí en què podem treballar plegats” i espera que el Govern escocès pugui “aportar idees i iniciatives de com resoldre la situació política tan crítica que vivim ara a Catalunya”.
 
 
Fotografies
Reunió president- Clara Ponsatí

Reunió president- Clara Ponsatí JPG 1,507MB

Roda de premsa

Roda de premsa JPG 1,655MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat