Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-07-2018 20.28

President Torra: "Amb Sturgeon coincidim que al segle XXI el dret a l'autodeterminació s'ha d'exercir votant"

Reunió Torra-Sturgeon El president Torra i la primera ministra Sturgeon, a Edimburg. Autor: Jordi Bedmar

 

 

 
  • El  cap de l’Executiu s’ha reunit amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, aquesta tarda a Edimburg
 
  • Els dos mandataris, que han analitzat els processos català i escocès,  han  fet un comunicat conjunt que es fonamenta en la declaració d'Edimburg i que reconeix el dret a l’autodeterminació dels dos països
 
  • Torra es mostra convençut que el referèndum acordat entre els governs de Londres i Edimburg del 2014 “és el millor exemple d’aquest tipus de processos i demostra que els conflictes relacionats amb la sobirania nacional s’han de resoldre sempre per vies pacífiques i democràtiques”
 
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquesta tarda des d’Edimburg, després de reunir-se amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que ambdós mandataris coincideixen a subratllar que “al segle XXI el dret a l’autodeterminació s’ha d’exercir votant”, és a dir, “per la via de referèndums democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent”, segons que han assegurat en un comunicat conjunt.
 
Per això, tal i com ha explicat el president de la Generalitat,  es mostren convençuts que un  referèndum com el que el 2014 es va celebrar a Escòcia acordat entre els  governs de Londres i Edimburg “és el millor exemple d’aquest tipus de processos i demostra que els conflictes relacionats amb la sobirania nacional s’han de resoldre sempre per vies pacífiques i democràtiques”.
 
En declaracions a la premsa, el cap de l’Executiu ha explicat també que han parlat de “la qüestió, important avui a Europa, com és el dret a l'autodeterminació dels pobles“ i  d’una manera especial, ha dit,  “com aquesta qüestió avui es lliga des d’un profund sentiment de democràcia, de respecte als drets civils i a les llibertats”.
 
Torra, que ha reiterat que “les dues nacions tenen un objectiu comú”, com és “el dret a l’autodeterminació”, ha explicat que la trobada ha servit per analitzar la situació política catalana i també per “estrènyer els lligams entre Escòcia i Catalunya en el futur” en moltes altres més matèries, com ara culturals, socials o  econòmiques. Així doncs, s’ha constituït un grup de treball entre Escòcia i Catalunya per tirar endavant aquests acords.
 
Durant la trobada, el cap de l’Executiu ha volgut agrair-li el suport d’aquell Govern i “la solidaritat del poble escocès” cap a Catalunya, que ha recordat ja li va fer arribar arran dels fets de l’1 d’octubre de l’any passat.  I ha explicat també que ha convidat Sturgeon a Barcelona, proposta a la qual la primera ministra ha accedit.
 
Després de la reunió, ambdós Governs han  fet un comunicat conjunt que es fonamenta en la declaració d'Edimburg i que reconeix el dret a l’autodeterminació dels dos països. Torra i Sturgeon han coincidit en el plantejament que “el futur de Catalunya ha de passar per solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català, sempre des del respecte al dret a l’autodeterminació del poble català”.
 
La trobada, que ha tingut lloc a la residència oficial de la primera ministra a Edimburg, ha estat presidida per “una atmosfera de cordialitat”, ha conclòs el president. Nicola Sturgeon ha regalat a Quim Torra el llibre Poems and Songs, de Robert Burns; i el president català li ha correspost amb l'obra Cartes Portolanes, de Ramon Pujades.
 
 
 
 
Fotografies
Foto reunió (1)

Foto reunió (1) JPG 2,433MB

Foto reunió (2)

Foto reunió (2) JPG 1,247MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat