Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
20-09-2018 10.46

President Torra: "Avui s'ha trencat definitivament la poca confiança que pogués quedar en la justícia espanyola"

  • El cap de l’Executiu demana la dimissió immediata del president del Consell General del Poder Judicial per les converses entre jutges publicades en un fòrum d’aquest òrgan
  • Assegura que els insults i les desqualificacions dels jutges demostren que a l’estat espanyol “no hi ha independència judicial, imparcialitat ni integritat”
  • Torra anuncia que demanarà a Pedro Sánchez “una actuació immediata i contundent” i instarà les autoritats europees “que actuïn amb Espanya i les mancances del seu sistema judicial” perquè “és un problema europeu”
El president Torra ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat El president durant la seva intervenció. Autor: Ruben Moreno
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí que “la poca confiança que pogués quedar en la justícia espanyola avui s'ha trencat definitivament”. En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha denunciat que “no hi ha independència judicial, ni imparcialitat ni integritat”, en referència a les converses entre jutges contra els independentistes catalans publicades en un fòrum del Consell General del Poder Judicial.
 
Els fets, que el president ha titllat “d'una gravetat extraordinària”, “qüestionen –ha dit- els fonaments de qualsevol estat democràtic i de dret”. “Avui els ciutadans del nostre país estan indefensos davant del sistema judicial espanyol. Podem afirmar que avui no hi ha seguretat jurídica pels independentistes a l'estat espanyol”, ha subratllat.
 
Davant d’aquesta notícia, el president Torra ha demanat la “dimissió immediata del president del Consell General del Poder Judicial” i que s’obri una investigació “per determinar els autors dels missatges i identificar en quins procediments judicials han participat”. També ha anunciat que sol·licitarà a la fiscalia general de l'Estat que “iniciï una investigació per depurar les responsabilitats penals que puguin tenir els autors dels missatges”.
 
Per estudiar les accions que es pugui emprendre, el cap de l’Executiu ha explicat que ja ha encarregat un informe jurídic i que, avui mateix, parlarà amb el president espanyol Pedro Sánchez “per demanar-li una actuació immediata i contundent, i que s’assumeixin totes les responsabilitats que calguin assumir per aquest afer que, com he dit al principi, qüestiona els fonaments de qualsevol estat democràtic i de dret”.
 
Per últim, ha instat les autoritats europees que “actuïn amb Espanya i les mancances del seu sistema judicial”, perquè la falta de llibertats dels catalans i la falta d’independència judicial “és un problema europeu”, i, “callar davant de l’Estat espanyol, incentivarà que altres països facin el mateix, perjudicant els drets de tots els europeus”. En aquest sentit, Torra s’adreçarà a la comissària de justícia europea per fer-li arribar la seva preocupació i queixa.
 
La gravetat de la converses i missatges, ha subratllat el cap de l’Executiu, demostra que “una part del poder judicial té un interès directe en les causes que estan jutjant” i “un favoritisme i parcialitat que els hauria d’inhabilitar per instruir i jutjar persones investigades per haver organitzat un referèndum”. Per aquest motiu ha exigit la “llibertat immediata de totes les persones que estan injustament empresonades i el retorn dels exiliats”, així com “l'anul·lació de totes les instruccions de jutjats i tribunals en relació al procés d'independència de Catalunya”.
 
 
Fotografies
El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció JPG 711KB

Fitxers adjunts
Document

Declaració institucional PDF 125KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat