Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
02-11-2018 21.56

President Torra: "President Sánchez, nosaltres, el poble de Catalunya, li retirem el suport i no votarem els pressupostos"

El president ha denunciat que "la resposta de l'estat a la petició d'un referèndum acordat i vinculant són més de 200 anys de presó

  • El cap de l’Executiu i nombrosos membres del Govern han participat a l’acte unitari “Un any del segrest del Govern” davant dels centres penitenciaris de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses
El president Torra i els consellers en un moment de l'acte. Autor: Rubén Moreno El president Torra i els consellers en un moment de l'acte. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest vespre al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “nosaltres, el poble de Catalunya, li retirem el suport i li diem que no votarem els pressupostos”. El cap de l’Executiu ha recordat que fa un mes va demanar a Sánchez que “en el termini d’aquests 30 dies plantegés una oferta al poble de Catalunya: un referèndum acordat i vinculant”. I ha afegit que dies més tard també li va enviar una carta demanant-li que acceptés la mediació internacional, i que la va remetre també a autoritats internacionals. “l avui tenim la resposta de l’estat espanyol, que són més de 200 anys de presó”, ha denunciat.
 
El cap del Govern ha pronunciat aquestes paraules durant la seva intervenció en l’acte unitari “Un any del segrest del Govern”, al Centre Penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, organitzat amb motiu del primer any de l’empresonament de bona part del Govern. A l’acte, convocat per les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), en col·laboració amb l'ANC, Òmnium, l'Associació Catalana pels Drets Civils i diversos partits polítics, també han assistit els consellers de  Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; de Cultura, Laura Borràs, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.
 
El president ha qualificat de “farsa” el judici, del qual se n’han conegut avui les acusacions i peticions de penes per part de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. I ha dit que “no va contra els polítics de Lledoners, ni de Puig de les Basses, ni del Catllar; ni tant sols contra els 2,3 milions de votants del referèndum; ni contra els milions de persones que van sortir al carrer el 3 d’octubre”, sinó que “va contra tot el poble de Catalunya, contra tots nosaltres”.
 
 
“La neutralitat no és possible”
En aquesta línia, ha subratllat que “ens enfrontem a l’intolerable com a ciutadans lliures i a l’inacceptable com a demòcrates, i no podem tolerar l’intolerable ni acceptar l’inacceptable, no hi ha passos enrere, hem de mirar endavant perquè la llibertat ens obliga a mirar endavant”. “Necessitem ser lliures del tot”, ha afegit, i ha advertit que “cal prendre partit”, perquè “a partir del dia d’avui, la neutralitat no és possible”. “O estàs contra la repressió o hi estàs a favor”, ha conclòs.
 
El president també ha traslladat als assistents un missatge d’esperança de part dels presos polítics de Lledoners, als quals ha visitat abans de l’acte: “Que  guanyarem, que som al costat correcte de la història, i que ens preparem molt bé per a les tres fases que venen: el  prejudici, judici i post judici”.  I ha explicat que al prejudici “ens hem de preparar amb aquesta mobilització permanent que us hem demanat”; que durant el judici, “cal anar a acusar l’estat, no ens hem de defensar de res, i desemmascarar aquesta farsa”, i després del judici “ens hem d’enfrontar a les sentències amb la determinació de l’1 d’octubre i la força del 3 d’octubre i defensar-ho fins al final, fins a aconseguir la llibertat”.
 
Quim Torra ha fet notar que a Catalunya hi ha tres grans consensos: “que ens sentim republicans, que no estem disposats a tolerar la repressió i que volem exercir el dret a l’autodeterminació de forma pacífica i radicalment democràtica”. I ha assenyalat que “ens han contestat aquests tres grans consensos portant al Tribunal Constitucional la resolució de reprovació del rei feta pel Parlament, amb la repressió i sense ni una paraula sobre el dret d’autodeterminació”. Per això, ha insistit “hem retirat el suport a Pedro Sánchez”. I ha afegit que “seguirem amb la bandera del diàleg, però no votarem mai aquests pressuposts”.
 
L’acte unitari també s’ha fet davant dels centres penitenciaris de Mas d’Enric i de Puig de les Basses. A Mas d’Enric, al Catllar, han assistit el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. I a Puig de les Basses, a Figueres, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.
 
Fotografies
El president i els consellers

El president i els consellers JPG 743KB

El president durant l'acte

El president durant l'acte JPG 794KB

El president durant l'acte

El president durant l'acte JPG 982KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat