Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
07-11-2018 13.25

President Torra: "Per la dignitat del Parlament, no continuïn mirant cap a una altra banda davant l'atac greu de la justícia espanyola"·        El cap del Govern reitera “la retirada de qualsevol mena de suport al president Sánchez” mentre continuï la vulneració de drets civils i polítics i “no hi hagi una voluntat clara de resoldre el conflicte per la via política”
 
·        Torra exigeix “la dimissió de Carlos Lesmes” pel “complet descrèdit del poder judicial” reforçat pels últims revessos de la justícia europea
 
·        Anuncia que el Govern intensificarà l’acció exterior a la UE i als EUA “per denunciar la vulneració dels drets civils i la criminalització del dret a l’autodeterminació” i “començar a preparar el camí de la mediació”
 
Compareixença al Parlament El president Quim Torra durant la seva intervenció a la Cambra catalana. Autor: Jordi Bedmar.

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquest matí als grups parlamentaris de l’oposició que “no continuïn mirant cap a una altra banda”, davant “l’hora greu que viu la nació” i denunciïn “l’atemptat als drets humans i civils” que suposen els escrits d’acusació presentats divendres passat per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat contra els presos polítics “214 anys de presó per a divuit ciutadans, divuit mares i pares de família, per a molts companys d’escó d’aquesta cambra”, ha criticat.
 
Quim Torra ha volgut comparèixer davant la Cambra catalana abans de l’inici de la sessió de control al Govern  perquè, ha afirmat,  “per l’honorabilitat i per la dignitat d’aquest Parlament, aquest Ple no podia començar com si res no hagués succeït des de divendres”.
 
Així, el president ha assegurat que amb aquests escrits judicials d’acusació “s’ha culminat una passa més d’aquesta gran farsa que és el judici contra persones honorables i demòcrates per haver donat la veu a la ciutadania”“Sempre ens negarem a resignar-nos davant la injustícia”, ha declarat, i ha instat els diputats i diputades que “s’afegeixin a la denúncia d’aquesta situació, perquè més enllà dels casos concrets ens ha de preocupar a tots els demòcrates”.  
 
El cap de l’Executiu ha insistit que “la involució, el retrocés democràtic que viu l’estat espanyol”  ja té “molt poc a veure amb ideologies o projectes polítics concrets”. “Qui és atacada en aquests moments és la democràcia en majúscules”, ha assegurat, i ha afegit “no vinc a defensar ningú, perquè els nostres companys són innocents i la nostra causa és justa” sinó que  “soc aquí per acusar l’estat espanyol”.
 
“Nosaltres no trafiquem amb la democràcia ni amb la dignitat”
 
En aquesta línia, Quim Torra ha criticat l’actitud de l’executiu espanyol, i ha insistit que es retira “qualsevol mena de suport al govern espanyol” i “no aprovarem els pressupostos del president Pedro Sánchez”, perquè “ha decidit que no es posarà al costat de la democràcia i de la justícia, sinó que avala l’ús de la via judicial per escarmentar políticament i per venjar les derrotes de les urnes”.
 
“No ha posat damunt de la taula cap solució democràtica al conflicte polític, ni ha pres cap decisió contra la repressió política contra l’independentisme”, ha denunciat Quim Torra. “Que sàpiga tothom que nosaltres no trafiquem amb la democràcia ni amb la dignitat. No ho fem nosaltres i no ho farà el poble de Catalunya”, ha sentenciat.
 
“Exigim la dimissió de Carlos Lesmes”
 
El president s’ha mostrat molt crític amb l’actuació de la justícia espanyola i ha reclamat als  fiscals, els advocats de l’estat i els magistrats del TS que “són a temps a rectificar”, i  a més “ho han de fer”, perquè, amb la “suprema injustícia” de la sentència sobre les hipoteques, han demostrat que “quan convé, prou que saben fer-ho”.
 
Torra ha denunciat “el complet descrèdit del poder judicial espanyol”, reforçat amb els últims revessos de la justícia europea com la decisió del tribunal de Gant pel cas Valtonyc i la del Tribunal Europeu dels Drets Humans pel cas Otegui.  Per tot això, el president  ha exigit “la dimissió de Carlos Lesmes”, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), perquè “l’escàndol és absolut”.
 
 
“Preparar el camí de la mediació”
 
El cap de l’Executiu ha anunciat que en les properes setmanes el Govern intensificarà l’acció exterior a Europa i als Estats Units “per denunciar la vulneració dels drets civils i la criminalització del dret a l’autodeterminació” que es viu a Catalunya. I en aquest sentit ha explicat que juntament amb el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, s’adreçaran “personalment a tots els representants dels països de la UE” per relatar-los directament “com tracta l’estat espanyol els polítics que han volgut donar la paraula al seu poble”. “És l’hora de començar a preparar el camí de la mediació, d’obrir camins de resolució amb l’ajut de tercers actors que siguin reconeguts per les parts en conflicte”, ha afirmat. Perquè “la nostra proposta”, ha deixat clar, “és i serà sempre la democràcia i el diàleg”. “Que el futur es decideixi amb els vots”, ha reblat.
 
 
 
 
 
 
Fotografies
Compareixença del president (1)

Compareixença del president (1) JPG 413KB

Compareixença del president (2)

Compareixença del president (2) JPG 721KB

Compareixença del president (3)

Compareixença del president (3) JPG 512KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat