Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
03-12-2018 19.21

President Torra: "Les dificultats no poden aturar un poble per molt grans i difícils que siguin"

  • El cap de l’Executiu ha rebut aquest vespre al Palau representants de les comunitats jueves a Catalunya coincidint amb la Khanukà
 
  • Avisa que “l’auge dels partits d’extrema dreta és un perill i una amenaça per a la democràcia i la llibertat”
El president ha rebut les comunitats jueves El president durant la recepció. Autor: Ruben Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest vespre que “les dificultats no poden aturar un poble per molt grans i difícils que siguin”. Ho ha dit en la recepció que ha ofert a representants de les comunitats jueves de Catalunya, coincidint amb la celebració de la Khanukà, amb què el poble jueu commemora la victòria contra l’ocupació grega i la purificació posterior del temple de Salomó. “Totes les circumstàncies són diferents, però el significat de la Khanukà per al poble jueu, la superació de l’adversitat, és un missatge universal”, ha afirmat. El cap del Govern ha estat acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella, i del director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan.
 
Amb la Khanukà, ha dit el president Torra, el poble jueu “commemora la victòria de la llum sobre la foscor, la victòria contra la tirania, contra la persecució, contra l’opressió estrangera i contra els col·laboradors amb els ocupants”. “Us volem acompanyar en aquesta celebració de la llum, en aquesta reivindicació de l’esperança, en la superació de l’adversitat, en la victòria damunt de qui et vol agenollat i vençut”, perquè “ens sentim identificats amb aquests valors que han esdevingut universals”.
 
En la seva intervenció el cap de l’Executiu també ha advertit que “l’auge de partits d’extrema dreta és un perill i una amenaça per a la democràcia, la diversitat de les cultures i la llibertat”. “Davant d’aquesta situació ningú pot mirar cap a una altra banda, hem de ser més exigents que mai amb la defensa democràtica i amb el compromís amb la pau i la llibertat”, ha afirmat.
 
En la seva intervenció el president de la Generalitat ha demanat “el màxim suport” a les comunitats jueves per “ajudar a plantar un mur contra la manipulació” davant “la banalització” que s’ha fet del feixisme “amb comparacions com les que s’han fet sovint contra el moviment sobiranista català”. “No ho podem tolerar”, ha afirmat.
 
L’acte s’ha tancat amb l’encesa de tres espelmes del khanukià, el canelobre de nou braços amb què el poble jueu commemora la recuperació del temple. No s’ha fet, en canvi, la degustació del tradicional Sufganiot, perquè, tal com ha recordat el president, no s’oferirà menjar en els actes organitzats pel Govern de la Generalitat, en suport als presos polítics en vaga de fam.
 
La recepció d’avui és la primera de les trobades que el president Torra mantindrà amb les principals confessions presents a Catalunya.
Fotografies
Fotografia 1

Fotografia 1 JPG 1,468MB

Fotografia 2

Fotografia 2 JPG 939KB

Fotografia 3

Fotografia 3 JPG 1,077MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat