Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
07-12-2018 13.39

President Torra: "Amb el conseller Buch analitzarem, a fons, quŔ va passar en les concentracions d'ahir i farem els canvis que siguin necessaris"

 
·        Lamenta els fets ocorreguts ahir, però demana “no caure en les provocacions de l’extrema dreta”, i assegura “que a instàncies del conseller Buch es revisarà si hi ha hagut alguna mala praxi”
 
·        El cap del Govern anuncia que se sumarà al dejuni de 48 hores “al llarg dels propers dies, en solidaritat i perquè cal fer d’altaveu d’aquest gest dels presos polítics”
Declas a EslovŔnia El president Torra atenent els periodistes durant el seu viatge a EslovŔnia. Autor: Jordi Bedmar
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat avui des d’Eslovènia, on es troba de visita oficial, els fets que es van produir ahir a Girona i Terrassa en sengles concentracions antifeixistes, i ha explicat que “vaig seguir-ho des del primer moment amb el conseller Buch, i, a instàncies d’ell, tots dos vam acordar reunir-nos el proper diumenge per analitzar a fons què havia passat, si hi ha hagut alguna mala praxi, i fer els canvis que siguin necessaris”.
 
Torra ha assegurat que arran dels fets esmentats cal fer dues reflexions: d’una banda que “no s’ha de caure en provocacions de l’extrema dreta quan ve a Barcelona a fer les seves perfomances”, i, de l’altra, “que hem de revisar tots els nostres protocols d'actuació, a fons, en aquestes concentracions”. “Quan els catalans veiem segons quines imatges no ens sentim a gust, i això precisament és el que hem d’estudiar, veure com es pot corregir”, ha afegit.
 
El president ha deixat clar que “els mossos d’esquadra han de garantir l'ordre públic a Catalunya”, i per això ha demanat “la complicitat, el suport, de tots els que pensen que sempre ens hem de mantenir en una via de defensa de les nostres posicions, però també permetre la pluralitat d'expressions de tota la ciutadania, encara que no hi podem estar d'acord amb el seu contingut”. I, en aquest sentit, ha considerat el fet que Vox vingui a manifestar-se a Girona “d’autèntica provocació”.
 
“Em sumaré al dejuni de 48 hores en prova de solidaritat”
 
En declaracions als mitjans que segueixen la visita oficial a Eslovènia, el president Quim Torra ha anunciat que “em sumaré al llarg dels propers dies a aquest dejuni de 48 hores” que s’està organitzant arreu del país, com a  “prova de solidaritat, en prova de respecte i d'admiració pel coratge dels nostres companys que estan a la presó”. Així, ha recordat que aquest cap de setmana ja hi ha participat diversos membres del Govern, perquè “els que estem fora hem de fer altaveu d'aquest gest dels presos polítics”.
 
En aquesta línia de donar veu a l’acció de la vaga de fam, el cap de l’Executiu ha explicat que ahir, en el seu primer dia de viatge a Eslovènia, va parlar d’aquest tema “amb el president de la República, amb el president del Parlament, i en la conferència pública que vaig fer”. Quim Torra ha dit que “ningú a Europa entén com podem tenir presos polítics,  com alguns d'aquests comencen una vaga de fam, perquè fa un any que els seus recursos han estat substanciats”. “Ningú ho comparteix, i tothom veu fins a quin punt el descrèdit de la justícia espanyola és absolut i la credibilitat dels tribunals espanyols és nul”, ha afegit.
 
I ha continuat “aquest viatge a Eslovènia serveix per trencar aquell silenci que d'alguna manera s'havia alçat o havia cobert tot allò que fa referència a Catalunya”. Torra ha emmarcat en aquesta línia l’acció que durà a terme l’Executiu els propers dies d’enviar la Declaració aprovada pel Govern de solidaritat amb els presos en vaga de fam a tots els presidents i primers ministres de la Comunitat Europea i a totes les institucions de drets humans, no només d'Europa sinó també dels Estats Units. Hem de fer arribar al món aquest clam del poble de Catalunya pel respecte als drets civils, als drets humans dels nostres presos polítics i exiliats”, ha reblat.
 
En aquest segon dia de viatge a Eslovènia, el president ha mantingut una reunió amb empresaris eslovens i croates interessats a invertir a Catalunya, a la seu de la Cambra de Comerç i Indústria, i ha visitat el Museu Nacional d’Història Contemporània, on la directora del centre, Kaja Sirok, li ha explicat alguns detalls de la història eslovena i de la participació de ciutadans eslovens en la Guerra civil espanyola. Després, ha visitat també la casa memorial on va néixer el brigadista Franc Rozman, heroi nacional eslovè que durant la guerra civil espanyola va participar al front català. El president ha lliurat una placa commemorativa a un familiar del brigadista.
 
 
 
Fotografies
Declaracions als mitjans

Declaracions als mitjans JPG 131KB

Visita al Museu d'Hist˛ria ContemporÓnia

Visita al Museu d'Hist˛ria ContemporÓnia JPG 932KB

Reuniˇ amn Sonja Smuc, secretaria general de la Cambra de Comerš

Reuniˇ amn Sonja Smuc, secretaria general de la Cambra de Comerš JPG 148KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat