Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
25-12-2018 13.31

President Torra: "Aquest ha estat l'any de la dignitat: des de les presons i l'exili, un poble conscient de la seva ferma voluntat de determinar-se"

 
 
·        Quim Torra ha encapçalat l’ofrena floral del Govern davant la tomba del president Macià, amb motiu del 85è aniversari de la seva mort
 
·        El cap de l’Executiu ha explicat que va lliurar al president Sánchez “una proposta d’acord democràtic de 21 punts i ara esperem resposta”
 
·        Recorda al rei Felip, que “a Catalunya no hi ha un problema de convivència, sinó de democràcia i de justícia”
Ofrena floral Macià El president i els membres del Govern durant l'ofrena floral al president Macià. Autor: Jordi Bedmar

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat aquest matí l’ofrena floral del Govern davant la tomba del president Francesc Macià, amb motiu del 85è aniversari de la seva mort. Torra s’ha referit a Macià com el “primer president de la República catalana”, que “no va deixar d’avançar mai cap a la independència”, i que “amb una sola paraula, dignitat, va ser capaç de remoure les consciències”.
 
Per al cap del Govern, aquesta paraula, dignitat, descriu els esdeveniments viscuts a Catalunya durant els mesos passats. “Aquest ha estat l’any de la dignitat, de la dignitat des de les presons i des de l’exili, i, sobretot, la dignitat d’un poble conscient de tenir la ferma voluntat  de portar a terme el seu determini, el del referèndum de l’1 d’octubre”, ha subratllat.
 
El president ha fet una apel·lació “a tota la ciutadania catalana”, perquè com ja demanava al seu dia el president Macià, “tinguem confiança en nosaltres mateixos, en l’esperança que aquest país serà lliure i que té un futur esplèndid per davant, un futur de democràcia, de pau i de justícia”.
 
Proposta d’acord democràtic lliurada al govern Sánchez
 
Durant les seves paraules, el cap de l’Executiu s’ha referit també al diàleg entre Catalunya i l’estat, que, ha dit, “no es pot quedar en paraules buides, ha de ser creïble, i, per ser-ho, cal conèixer en detall quina és la proposta espanyola”. Per això, ha explicat Torra, “vam entregar-li al president Sánchez una proposta d’acord democràtic de 21 punts, i esperem resposta”.
 
El president ha resumit en tres punts aquesta proposta: un, “la desfranquització d’Espanya i l’aïllament del feixisme i la ultradreta”; un altre “la regeneració democràtica i l’ètica política com a fonaments en els quals basar la discussió política en el nostre país”, i en tercer lloc “l’exercici del dret d’autodeterminació amb una proposta d’una comissió internacional que mediï entre els governs de Catalunya i Espanya”..
 
En aquesta línia, el president ha volgut també respondre les paraules d’ahir del rei Felip, i li ha recordat que “a Catalunya no hi ha un problema de convivència, hi ha un problema de democràcia i de justícia”.
 
Torra ha insistit que “durant aquests últims mesos no hem rebut cap concreció” per part del govern espanyol; per això, ha deixat clar que, “en aquestes condicions, nosaltres no votarem el pressupost del govern d’Espanya”.
 
El president ha tingut també un record per als presos polítics i exiliats, que “avui no podran ser a casa seva”, i ha demanat que “fem de casa nostra la seva casa, reivindiquem-los i recordem-los”. I ha reblat les seves paraules demanant que “reservem les forces per continuar endavant, sempre endavant fins assolir la llibertat i la independència de Catalunya”.
 
Després de l’ofrena floral al president Macià, al cementiri de Montjuïc de Barcelona, el president ha fet també una ofrena davant la tomba de Manuel Carrasco i Formiguera, al mateix cementiri.
 
 
 
 
 
 
 
Fotografies
Ofrena floral Macià (1)

Ofrena floral Macià (1) JPG 2,301MB

Ofrena floral Macià (2)

Ofrena floral Macià (2) JPG 1010KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat