Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
09-01-2019 22.19

President Torra: "El judici de l'1-O és contra la democràcia i el dret d'autodeterminació"

  • El cap de l’Executiu es mostra convençut que els partits independentistes donaran “una resposta conjunta” a les sentències
El president Torra durant un col·loqui organitzat per Vilaweb (foto: Ruben Moreno) El president Torra durant un col·loqui organitzat per Vilaweb (foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra ha assegurat avui que el judici de l’1 d’octubre també és un “judici contra la democràcia i contra el dret d’autodeterminació”. Tal i com ha explicat el cap de l’Executiu durant un col·loqui amb el director de Vilaweb, Vicent Partal, aquest procés judicial és  “una palanca i un altaveu formidable si es converteix en un judici contra l’estat espanyol i un judici a favor del nostre dret d’autodeterminació” perquè “és una finestra d’oportunitat de cara el món”. Davant d’unes possibles sentències que no siguin absolutòries, el president de la Generalitat ha recordat que “els representants de tot el poble de Catalunya haurem de respondre al judici i ho haurà de fer el parlament de Catalunya” i s’ha mostrat convençut que “hi haurà una resposta conjunta”. “Cal que defensem el dret d’autodeterminació i que denunciem a tot el món la repressió que pateix Catalunya”, ha afegit el president Torra, que ha assegurat que “tinc intenció d’anar al judici i de participar als actes que es facin de protesta”. “Que sàpiga tothom que està represaliat que el Govern de Catalunya està al seu costat”, ha sentenciat.
 
En aquest sentit, el president Torra ha demanat al govern espanyol “una resposta davant d’aquest tema central”. “Quin país, amb presos polítics a la presó i amb el seu exercici al dret autodeterminació menystingut, es podria plantejar votar cap mena de pressupostos?”, s’ha preguntat el cap de l’Executiu i ha recordat que “vam votar un xec en blanc amb la investidura de Sánchez” però “des d’aleshores no hi ha xecs en blanc perquè hi ha presos polítics i companys a l’exili i no hi ha proposta per part d’Espanya sobre el dret d’autodeterminació”. En referència l’estabilitat del govern espanyol i l’amenaça de l’ultradreta a Espanya, el president Torra ha assegurat que “el rebrot feixista a Europa em preocupa, el que ha passat a Andalusia em preocupa, però el nostre problema és com fem efectiva la república”.  
 
El cap de l’Executiu ha contestat les preguntes enviades pels subscriptors de Vilaweb, que aquest vespre omplien el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i ha reiterat que “jo estic a disposició del Parlament de Catalunya per a que president Puigdemont sigui investit”.  Durant la seva intervenció, ha recordat que “tenim part de la sobirania catalana a l’exili” i, en aquest sentit, ha afegit que “visitaré el president Puigdemont les vegades que faci falta”.
 
En paraules del president de la Generalitat, “si ens mantenim en els carrils la justícia, el diàleg i la no violència tenim la victòria assegurada". Ha tancat l’acte afirmant que “en aquests moments que Catalunya torna a viure exili i presó ens hem de conjurar tots perquè això no pot ser”. “Aquest any ha de ser l’any de la llibertat”, ha conclòs.
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat