Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
01-02-2019 14.43

President Torra: "El problema dels processats en aquest judici és també un problema de la comunitat internacional i, especialment, de la UE"

El president acompanyat del Govern, durant la declaració institucional. Autor: Jordi Bedmar El president acompanyat del Govern, durant la declaració institucional. Autor: Jordi Bedmar
  • El cap del Govern ha presidit aquest matí una reunió extraordinària del Consell Executiu amb motiu del trasllat de les preses i els presos polítics a Madrid per l’inici del judici de l’1-O
  • A primera hora del matí, el president, acompanyat del Govern, s’ha desplaçat al Centre Penitenciari Brians 2 per mostrar el seu suport al vicepresident i consellers del Govern legítim empresonats, la presidenta Forcadell i els líders d’Òmnium i ANC abans del seu trasllat
  • Torra ha demanat al govern espanyol “valentia i voluntat d’emprendre els canvis democràtics que Espanya necessita per homologar-se a les democràcies plenes i avançades del món”
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha subratllat aquest migdia que “el problema dels processats en aquest judici, dels demòcrates catalans, és també un problema de la comunitat internacional i, especialment, de la Unió Europea”. I ha fet una crida a les institucions europees a actuar: “Som ciutadans europeus amb uns drets i unes llibertats que han de ser protegits per les institucions comunitàries”.
 
El president ha donat aquest missatge en la declaració institucional que ha fet, acompanyat del Govern, amb motiu del trasllat de les preses i els presos polítics a Madrid per l’inici del judici de l’1-O. Prèviament, l’Executiu ha celebrat una reunió extraordinària.
 
En la seva compareixença, el cap del Govern ha demanat que, davant l’imminent inici del judici, “siguem l’altaveu de la denúncia col·lectiva d’allò que no hauria d’haver passat mai a l’Europa del segle XXI”. “El clam de justícia i llibertat dels presos polítics ha d’arribar a tots els racons possibles i ha d’estendre la reivindicació democràtica dels catalans a tothom qui la vulgui escoltar”, ha assegurat Torra, que ha afegit que els líders independentistes “volen anar al judici per plantar el mirall de la vergonya davant dels poders de l’Estat espanyol”. “Fem que reflecteixi com més millor i amb la màxima nitidesa possible”, ha defensat.
 
Amb aquest objectiu, el president ha apel·lat “la comunitat internacional, ciutadania, governs, entitats de drets civils i humans, mitjans de comunicació i personalitats compromeses amb la justícia i la llibertat” perquè “se sumin al clam del poble de Catalunya en defensa dels principis i valors que han de fer del món un lloc més just, més segur i més lliure”.
 
 
“Estratègia premeditada”

En el seu discurs, Torra ha denunciat que “som davant d’una estratègia premeditada per liquidar l’expressió i la voluntat democràtica dels catalans”. Ha lamentat que els mesos que han passat des del mes d’octubre de 2017 “han estat la demostració de la vulneració impune dels drets fonamentals”, i n’ha posat com a exemples “la presó preventiva utilitzada com a escarment i condemna abans del judici, la liquidació dels drets parlamentaris més elementals, l’intent de modificació de la composició del Parlament sorgit d’unes eleccions imposades, l’impediment de la investidura del candidat proposat per la majoria parlamentària i la continuada judicialització de la política”.
 
Davant d’aquesta “involució democràtica de l’estat”, el president ha refermat el compromís del Govern “de no defallir i no retrocedir davant aquesta onada repressiva”. I ha demanat al govern espanyol “valentia, coratge i voluntat d’emprendre els canvis democràtics que Espanya necessita per homologar-se a les democràcies plenes i avançades del món”. “L’única fórmula que pot garantir aquests canvis és el diàleg, la negociació i l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya”, ha conclòs.
 
 
Visita als presos polítics a Brians 2
 
A primera hora del matí, el president, acompanyat del vicepresident i de les conselleres i consellers del Govern, s’ha desplaçat fins al Centre Penitenciari Brians 2 per mantenir “una reunió institucional amb el vicepresident i els consellers del Govern legítim empresonats, la presidenta Carme Forcadell i els líders d’Òmnium i ANC”.
 
“Els hem trasllat tota l’energia possible i un suport indestructible com a Govern de la Generalitat”, ha explicat el president, que ha remarcat que som a les portes d’un judici que “canviarà per sempre el nostre país i la seva relació amb el Regne d’Espanya”.
 
El cap de l’Executiu ha insistit que el judici “ens interpel·la com a ciutadans i com a Govern”, perquè també és “contra el dret d’autodeterminació de Catalunya i contra la democràcia”, i ha assegurat que els líders independentistes “no s’han de defensar de res, perquè no han comès cap delicte”. “Tornem a demostrar el nostre compromís amb la veritat i el futur de tots els catalans. Democràcia, no violència, justícia i llibertat”, ha conclòs Torra.
 
 
Fotografies
El president acompanyat del Govern

El president acompanyat del Govern JPG 1,283MB

El president acompanyat del Govern

El president acompanyat del Govern JPG 1,372MB

El president acompanyat del Govern

El president acompanyat del Govern JPG 1,401MB

Fitxers adjunts
Document

Declaració institucional PDF 125KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat