Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
04-02-2019 21.29

President Torra: "Van voler arrencar la nostra llengua però vam guanyar per la persistent voluntat de ser dels catalans i ara tornarem a sortir i junts guanyarem"

  • El cap de l’Executiu ha lliurat el VI Premi Martí Gasull i Roig, que atorga la Plataforma per la Llengua, a la cooperativa Som Energia
El president amb els guardonats. Autor: Jordi Bedmar El president amb els guardonats. Autor: Jordi Bedmar
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest vespre durant l'acte de lliurament del Premi Martí Gasull que "durant el franquisme van voler arrencar la nostra llengua de la terra, però vam guanyar per la persistent voluntat de ser dels catalans i ara que ha tornat l'exili, la presó i la repressió ens cal l'esforç de tots, el rigor, el compromís i l’excel·lència". "No dubteu que tornarem a sortir i junts guanyarem", ha avisat.
 
El cap de l’Executiu ha lliurat a la cooperativa Som Energia el VI Premi Martí Gasull i Roig, que atorga la Plataforma per la Llengua en reconeixement a les persones, entitats i empreses que han emprès accions de defensa i promoció de la llengua catalana.
 
Durant la seva intervenció el cap de l'Executiu ha recordat "els intents reiterats de l'estat espanyol per aniquilar-la" i "els escarnis, les vexacions i les prohibicions del català durant la dictadura franquista perquè el règim sabia que la destrucció de la llengua portava a la destrucció de la nació".
 
El president Carles Puigdemont, a través d’un videomissatge des de Brussel·les, ha fet un agraïment a la Plataforma i a Martí Gasull, amb qui, ha dit, "compartim la mateixa lluita que ens porta a continuar defensant el país des de qualsevol dels seus àmbits, també de la llengua", perquè "la repressió també té una dimensió lingüística""Sense vosaltres una llengua minoritzada com la catalana, amb poderosos adversaris, no hauria pogut sobreviure", ha afirmat. I ha reblat: "la llengua és la nació i ambdues les volem felices i pròsperes, ambdues les volem lliures".
 
La consellera de Cultura, Laura Borràs ha denunciat "l'actitud sistemàticament contrària de l'estat espanyol a la llengua catalana""Espanya nega els drets lingüístics dels catalans que reconeix Europa", ha lamentat, i ha advertit: "ens oposarem frontalment a qualsevol atac a la llengua i a la cultura, a la nostra i a la de tothom". També han intervingut en l’acte el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la consellera de Cultura del Govern balear, Fanny Tur, i la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó.
 
 
Premis Martí Gasull i Roig
 
En aquesta edició s'ha reconegut la cooperativa Som Energia per la seva tasca de normalització de la llengua catalana al sector energètic. També s’ha reconegut la cantant Maria del Mar Bonet amb el tercer premi especial del jurat, en reconeixement als seus 50 anys als escenaris. El cap del Govern ha estat acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs.
Fotografies
Fotografia

Fotografia JPG 2,893MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat