Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
08-02-2019 23.18

President Torra: "El poble de Catalunya ha d'exercir el dret a l'autodeterminació sense por i determinats"

  • El cap de l’Executiu ha clos l’Any Montserrat Abelló, acompanyat de la consellera Borràs
El president Torra ha clos l'Any Montserrat Abelló (foto: Ruben Moreno) El president Torra ha clos l'Any Montserrat Abelló (foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha clos aquesta tarda l’Any Montserrat Abelló que, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, s’ha celebrat durant el 2018 per commemorar el centenari del naixement de la poeta i traductora, i ha comptat amb activitats i propostes diverses. A l’acte també hi ha participat la consellera de Cultura i comissària del l’Any Montserrat Abelló, Laura Borràs.
 
El president ha obert la seva intervenció citant fragments de l’obra de Montserrat Abelló i tot parafrasejant la poeta i traductora ha assegurat que  “en dies com avui menys por tinc i més cert estic que el poble de Catalunya ha d’exercir el dret a l’autodeterminació sense por i determinats”. “Com Montserrat Abelló, mai ens rendirem”, ha afegit el president de la Generalitat.
 
El cap de l’Executiu ha recordat l’obra d’Abelló, així com la seva vida i la seva experiència a l’exili. En aquest sentit, a les portes del judici de l’1-O, el president Torra ha recordat que “hi ha voluntat de silenciar la nostra veu, de limitar la nostra llibertat d’expressió, acotant el concepte de llibertat, creant, al cap i a la fi, un exili interior”.
 
Per la seva banda, la consellera de Cultura ha definit Montserrat Abelló com una de les veus indispensables del panorama literari català contemporani i ha destacat que l’any Montserrat Abelló ha estat “una celebració nacional, amb actes a tot el país”. “Volíem que passés el que ha passat, que l’any Montserrat Abelló servís per guanyar nous lectors i tornar a captivar els que ja tenia”, ha afegit.
 
L’acte ha combinat parlaments; les intervencions musicals de Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, Mariona Sagarra i Raül Costafreda, i Celeste Alías i Santi Careta; la  projecció d’alguns fragments del documental Com cau la tarda, de Clara Bofill, i la lectura de poemes i traduccions de l’autora per part de l’actriu Sílvia Bel.
L’acte ha comptat també amb la presència del director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, i els familiars de Montserrat Abelló.
 
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat