Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-02-2019 11.15

President Torra: "La resposta al judici de l'1-O ha de ser democrÓtica i sobre el dret a l'autodeterminaciˇ, perquŔ Ús el que s'estÓ jutjant"

  • Manté que el Govern segueix apostant pel diàleg, però insisteix que “a la taula de negociacions hi ha d’haver l’exercici de l’autodeterminació de Catalunya”
  • Demana a Pedro Sánchez que “tingui el valor de trencar amb la pinça de  l’ultradreta i de la vella guàrdia del PSOE i escolti la societat catalana”
  • Remarca que “la concreció del relator internacional, el dret a l’autodeterminació de Catalunya i la fi de la repressió, són els mínims per poder tramitar els pressupostos”
El president Torra avui durant l'entrevista a Catalunya RÓdio El president Torra avui durant l'entrevista a Catalunya RÓdio (fotografia: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí que, “si el judici de l’1-O no acaba en absolució, qui començarà a tenir un problema enorme serà la justícia espanyola”. I ha remarcat que, si això passa, caldrà donar una resposta “democràtica i sobre el dret a l’autodeterminació” perquè “és el que s’està jutjant, els 2,3 milions de catalans que van anar a votar”. “La justícia espanyola ha de ser molt conscient del que s’estan jugant en aquest judici. Si es donés el cas d’una sentència condemnatòria, demano al poble de Catalunya que reaccionem conjuntament”, ha defensat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio.
 
En referència a com s’articularà aquesta resposta, el cap de l’Executiu ha subratllat que “estem disposats a fer el que el Parlament de Catalunya estigui disposat a fer”. “Jo dec lleialtat només al Parlament i m’atendré al que aquest m’encarregui en tot moment”, ha apuntat Torra, que també ha matisat que “mai m’he plantejat fer noves eleccions”.
 
 
“No ens podem passar 8 mesos apel·lant al diàleg pel diàleg”

Durant la conversa amb Mónica Terribas, el president ha valorat l’estat de les negociacions amb el Govern espanyol i ha insistit que el seu Executiu “segueix assegut a la taula del diàleg”, però que, tal i com han demanat sempre, la condició és que “a la taula de negociacions hi ha d’haver l’exercici de l’autodeterminació de Catalunya”. “No podem renunciar a ser qui som per seure en una taula de negociacions”, ha assegurat, apel·lant al llegat de l’1 i del 27 d’octubre.
 
“No hem condicionat mai el diàleg ni que haguessin d’alliberar els presos ni que tornessin de l’exili. Per sentit de responsabilitat hem anat a aquesta taula i no l’hem condicionat a res. O és que aquesta oferta de diàleg era només per aprovar els pressupostos?”, s’ha preguntat el cap de l’Executiu.
 
Quim Torra ha explicat que les negociacions amb Madrid “anaven prou bé” fins dimecres passat, en què “s’instal·la en l’imaginari del PSOE la pinça de l’extrema dreta, per una banda, i la pinça del vell i ranci PSOE, per l’altra. I Sánchez es troba tenallat per les dues pinces i tira enrere”.
 
El president ha assegurat que tots són conscients de la complexitat de la situació, però que “no ens podem passar vuit mesos apel·lant al diàleg pel diàleg; cal dotar-lo de contingut”. I, amb aquest objectiu, el Govern ha plantejat “un calendari de reunions per poder anar avançant, un pla de programa i una figura que ajudi a coordinar i a posar les parts d’acord”, mentre que el Govern espanyol, ha dit, encara no ha concretat cap proposta per a Catalunya.
 
“A què està disposada Espanya? Els catalans ens hem de resignar que Espanya ens digui sempre que no?”, ha preguntat el president, i ha assegurat que el Govern espanyol “no pot governar contra Catalunya ni contra el que els catalans de manera majoritària estan defensant, que és votar”. “Davant el fracàs de l’ultradreta i la pinça que li està fent la vella guàrdia del PSOE, Pedro Sánchez ha de tenir el valor de trencar amb tot això i escoltar la societat catalana”, ha reblat.
 
 
No als pressupostos
 
Preguntat sobre els pressupostos de l’estat espanyol, Quim Torra ha defensat que només aprovaran els comptes “si les nostres condicions s’accepten”. “Nosaltres no tramitarem els pressupostos si en el paper que se’ns presenta no podem parlar de l’exercici del dret a l’autodeterminació”, ha apuntat, i ha dit que aquest punt, juntament amb “la concreció del relator internacional i la fi de la repressió, són els mínims” per poder tramitar els comptes.
 
Fotografies
Fotografia del president Torra durant l'entrevista a Catalunya RÓdio

Fotografia del president Torra durant l'entrevista a Catalunya RÓdio JPG 109KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat