Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
06-03-2019 14.08

President Torra: "El Govern no farà ni un pas enrere en la lluita per la igualtat de gènere"

  • En la sessió de control al Parlament, el cap de l’Executiu ha assegurat que el judici per l’1-O al Tribunal Suprem ha passat de “fake a vergonya”
  • Torra anuncia que en breu s’aprovarà el Pla Estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere 2019-2022
El president Quim Torra durant la sessió de control El president Quim Torra durant la sessió de control
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí en la sessió de control al Parlament que “el Govern no farà ni un pas enrere” en la lluita per la igualtat de gènere, i ha demanat “el compromís de tots” per combatre “un problema estructural d’una societat patriarcal que hem de canviar”.
 
A les portes de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el cap de l’Executiu ha defensat que “igualtat de gènere vol dir també igualtat d’oportunitats” i ha remarcat que l’Executiu “lluita com el primer perquè la igualtat sigui efectiva”. “Entenem i compartim la vaga del 8 de març i tots els consellers i conselleres hem anul·lat la nostra agenda pública”, ha apuntat el president, que ha constatat que, malgrat els avenços en la lluita feminista, encara hi ha molta feina a fer. “Aquest és un problema del Govern o de tota la societat? Per tant, ataquem-lo”, ha reblat.
 
En resposta als grups de Catalunya en Comú Podem i el PSC, el president ha desgranat algunes de les polítiques d’acció que el Govern ha dut a terme en aquest àmbit, com l'Observatori de la Igualtat de Gènere, el Pla de Formació en equitat de gènere i la Guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els contractes públics. També ha explicat que, en breu, s’aprovarà el Pla Estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere 2019-2022, “que s’ha elaborat en base a un procés participatiu on hi han intervingut més de 400 entitats pertanyents al Consell Nacional de les Dones de Catalunya”.
 
Tal i com ha assegurat Torra, des de l’Institut Català de les Dones “s’han destinat 10 milions d’euros a aquestes polítiques” i ha insistit en “la necessitat que les polítiques de gènere s’apliquin transversalment a tots els departaments de la Generalitat”.
 
Respecte a la bretxa salarial, s’han revisat i avaluat un total de 69 plans d’igualtat, dels quals s’han certificat i publicat 58 nous plans al Registre de plans d’igualtat del Departament que han repercutit en gairebé 56.000 treballadors i treballadores.
 
De judici fake a judici de la vergonya
En un altre moment de la sessió de control, el president s’ha referit al judici per l’1-O que se celebra al Tribunal Suprem assegurant que “ha passat de ser el judici fake al judici de la vergonya”. “Les declaracions d’ahir suposen una autèntica i profunda vergonya per les falsedats que es van dir, ja que tothom va veure que no hi va haver cap tipus de violència ni l’1-O ni el 20 de setembre”, ha remarcat.
 
Per tot plegat, ha insistit que el Govern “seguirà al costat dels catalans” i que serà “acusació popular en tots aquells judicis que es tirin endavant contra catalans que van ser agredits per la policia nacional o la guàrdia civil”.  En el mateix sentit, ha volgut deixar clar que l’acció exterior de l’Executiu se centrarà en posar de manifest “la vulneració dels drets humans i civils i del dret a l’autodeterminació de Catalunya”. “Ens hem de convertir en els altaveus dels nostres companys i posar de manifest tot el que està passant en aquest judici, que ens hauria de fer caure la cara de vergonya, sobretot a tots els diputats que estem en aquesta cambra”, ha reblat.
 
Per il·lustrar tot plegat, Torra s’ha referit a les denúncies fetes per diverses organitzacions, com l’informe de l’International Trial Watch, que posava de manifest les preguntes "suggestives" del Ministeri Fiscal, o la “preocupació” feta pública pel secretari general de l'Organització de Nacions i Pobles no Representats (UNPO), Ralph Bunche, per com s’està desenvolupant el judici.
 
En un altre moment de la sessió de control, el president ha subratllat que “Catalunya és una nació de destí” i “un país de futur que no mira els orígens, sinó que mira endavant”. Torra ha assegurat sentir-se orgullós de “la pluralitat de llengua, de  destins i d’orígens diversos” dels catalans, perquè “això ens fa ser qui som”. “Sempre hem estat així, aquesta és la nostra força i sempre defensarem els drets de tots els catalans”, ha conclòs. I, en aquest sentit, ha aprofitat per agrair el tuit que el  president José Montilla va fer per denunciar que “les declaracions que falten a la veritat contribueixen a la confrontació entre els pobles d’Espanya”.
 
Fotografies
Fotografia del president Torra a la sessió de control

Fotografia del president Torra a la sessió de control JPG 6,844MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat