Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-03-2019 09.28

El president Torra a l'Aran: "Catalunya reconeix a les realitats nacionals un dret que també vol veure reconegut per a ella"

  • El cap de l’Executiu s’ha reunit amb el síndic Carlos Barrera, abans de la primera reunió que el Govern de la Generalitat celebra a la Val d’Aran
  • Quim Torra ha ratificat al síndic l’acord de finançament de l’Aran, que tindrà una validesa de cinc anys i “dona una estabilitat molt desitjada al Consell General”
El president Torra, el síndic Barrera i la consellera Artadi durant la reunió El president Torra, el síndic Barrera i la consellera Artadi durant la reunió (Fotografia: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat aquest matí que el Parlament de Catalunya reconeix el dret del poble aranès a decidir el seu futur i ha assegurat que “és així com la llibertat i la democràcia s’obren camí al segle XXI”. “I és per això que Catalunya reconeix a les realitats nacionals un dret que també vol veure reconegut per a ella”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el síndic de l’Aran, Carlos Barrera, a la seu del Conselh Generau. A la trobada també hi han assistit la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el vicesíndic d’Aran, Cèsar Ruiz Canela. A continuació, el president ha encapçalat la que ha estat la primera reunió del Govern de la Generalitat a l’Aran.
 
Durant la trobada, Quim Torra ha ratificat al síndic l’acord de finançament de l’Aran que, ha explicat, “tindrà una validesa de cinc anys i dona una estabilitat molt desitjada al Consell General”. En aquest sentit, ha anunciat que durant la reunió del Govern s’aprovarà un paquet de mesures “destinades a reforçar l’autogovern aranès i a potenciar un territori singular amb personalitat pròpia”.
 
En aquesta mateixa línia, el president Torra ha posat en relleu que el reconeixement de l’Aran, a més de la llei del 2015, “s’ha traduït en la creació d’una Secretaria del Departament de Presidència de la Generalitat per a dotar les relacions amb aquest territori d’una eina de rang superior”. I ha afegit que “és la voluntat del Govern que presideixo, desplegar la llei que defineix el règim especial de l’Aran en totes les seves capacitats i possibilitats”.
 
 
Aposta pels Jocs Olímpics d’Hivern

“Les millors opcions de l’Aran tenen a veure amb aquest desenvolupament de l’autogovern, amb el finançament just, i amb les noves oportunitats que es presentin els pròxims anys”, ha assegurat i n’ha posat com a exemple “de camí a explorar i que és una aposta del Govern” els Jocs Olímpics d’Hivern a través de la candidatura Pirineus-Barcelona. “Cal saber aprofitar tots plegats aquest projecte per situar tot el Pirineu al lloc on realment pot arribar”, ha subratllat.
 
Així mateix, ha apostat per “aprofitar les sinergies actuals per consolidar un moment de plenitud en les relacions bilaterals entre tots dos països, entre totes dues realitats nacionals”. I ha fet una crida a potenciar “aquesta entesa catalana-aranesa per reforçar els nostres països com a baluards de la democràcia i la llibertat en un moment canviant i incert”.
 
En aquest sentit, ha subratllat que “el progrés i la prosperitat dels aranesos beneficiarà sempre el benestar, el progrés i la prosperitat dels catalans”. I ha afegit que “és així com entenem la manera de relacionar-se entre nacions: establint ponts, millorant les condicions de vida, intercanviant cultura i llengua, respectant les realitats històriques i, sobretot, els anhels de present i de futur”.
 
Fitxers adjunts
Document

Declaració en aranès PDF 125KB

Document

Nota en aranès PDF 220KB

Document

Declaració en català PDF 203KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat