Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
14-03-2019 13.26

President Torra: "Denunciem un nou intent de l'estat per limitar i vulnerar un dels nostres drets essencials"

  • El cap de l’Executiu ha insistit a demanar a la JEC que reconsideri el seu requeriment, en base a la llibertat d’expressió i a “la impossibilitat que es pugui complir una ordre com aquesta”
  • Quim Torra ha remarcat que “en aquest país no volem viure amb por i no  viurem amb por”
El president Torra durant les declaracions davant els mitjans El president Torra durant les declaracions davant els mitjans (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest matí a denunciar “un nou intent de l’estat per limitar i vulnerar un dels nostres drets essencials, uns drets que tota democràcia ha de permetre”. I ha recordat que el Parlament de Catalunya “va aprovar per una amplíssima majoria una resolució explicant que l’estelada era un símbol que representava un anhel de llibertat d’un poble” i que enguany tres quartes parts de l’hemicicle van rebutjar la retirada dels llaços grocs de  les façanes dels edificis públics.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions als mitjans, durant una visita institucional al Port de Tarragona, amb relació a l’escrit que va enviar ahir a la Junta Electoral Central (JEC) en resposta al seu requeriment de retirar llaços grocs i banderes estelades dels edificis públics de la Generalitat.
 
Quim Torra ha remarcat que a Catalunya “no volem viure amb por i no viurem amb por”. I ha fet notar que “el que està en joc en aquest país són els seus drets i les seves llibertats; són els seus drets civils, els seus drets socials i el seu dret a l’autodeterminació”. Per això, ha advertit que “no renunciarem mai al dret a la llibertat d’expressió, ni al de protesta, ni al de manifestació”. “I entenem que mantenir els llaços grocs, mantenir les estelades és llibertat d’expressió”, ha reblat.
 
Per aquest motiu, el cap del Govern ha explicat que ha demanat a la JEC que reconsideri el seu requeriment “en base al que entenem que és una nova vulneració de la llibertat d’expressió i, sobretot, a la impossibilitat que una ordre com aquesta es pugui complir”. Perquè, ha afegit, “hi ha centenars d’edificis públics i hi ha milers de funcionaris que legítimament expressen també la seva protesta i el seu rebuig a la situació d’aquesta presó i d’aquest exili injustos posant llaços grocs en els seus llocs de treball”. “Jo no limitaré mai  la llibertat d’expressió dels funcionaris ni de cap ciutadà de Catalunya”, ha conclòs.
 
Amb relació als atacs d’un grup de persones que han intentat despenjar el cartell que hi ha a la façana del Palau de la Generalitat demanant la llibertat dels presos polítics i dels exiliats i que han despenjat el llaç groc de la façana de l’Ajuntament, el president Torra ha lamentat els fets perquè, ha subratllat, “aquest país ha fet dels valors de la democràcia, de la justícia i de la no-violència la seva raó de ser”.
 
Preguntat sobre els partits que presenten querelles demanant la retirada de llaços grocs i estelades, el cap de l’Executiu els ha instat que “deixin de crispar” i “respectin els valors essencials d’aquest poble”. Els ha demanat que “facin política, que debatin i que presentin les seves propostes al Parlament, que és el lloc on es prenen les decisions”.
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat