Accessos directes:
govern.cat | gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
15-03-2019 18.35

El president Torra presenta al·legacions davant la denúncia de Ciutadans a la Junta Electoral Central

  • El cap de l’Executiu denuncia la “situació especial” de l’actual període electoral i la voluntat de Cs “d’induir a error la JEC”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquesta tarda un escrit d’al·legacions a la Junta Electoral Central (JEC) davant la denúncia de Ciutadans sol·licitant mesures d’execució de l’acord de la JEC del passat 11 de març, que demanava la retirada de llaços grocs i estelades de tots els edificis propietat de la Generalitat. Davant d’aquest fet, el president Torra recorda que l’escrit de denúncia presentat per Cs “té una clara intenció d'induir a error la Junta Electoral” perquè “l'acord d'11 de març de 2019 de la Junta Electoral Central es referia exclusivament a la retirada de banderes estelades i llaços grocs d'edificis públics de la Generalitat” i “no a altres elements”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu demana a la JEC que “acordi desestimar” la sol·licitud de Cs i tingui en compte  “la concurrència d'una situació especial en el present període electoral”. Per aquest motiu, demana “considerar els llaços grocs concordants amb la neutralitat prevista en l'article 50 de la LOREG”. L’escrit recorda que les properes convocatòries electorals coincidiran amb la celebració del judici al procés, on el partit d’extrema dreta Vox exerceix d’acusació particular. Una “situació anòmala” perquè es tracta d’una formació política que concorre a les eleccions generals. A més a més, molts dels acusats en aquest procés judicial també són candidats a les eleccions del proper 28 d’abril.
 
En el seu escrit, el president de la Generalitat insisteix en que “no pot associar-se l'ús del símbol del llaç groc amb una formació política concreta que concorri a les eleccions” perquè “el llaç groc s'ha emprat de diverses maneres segons el país (o regió) i moment històric”. Per exemple, el llaç groc a Alemanya es fa servir com a mostra de suport a les forces armades i a Itàlia en solidaritat amb els presoners de guerra, entre d’altres.
 
En el mateix text, s’alerta a la JEC que “les fotografies aportades pel denunciant com a prova que no s'han retirat els objectes no poden considerar-se com a tals al no constar-hi la data”.
 
El president de la Generalitat també recorda l’escrit de reconsideració presentat el passat dimecres 13 de març a la JEC en el qual va denunciar un nou intent de censura a la llibertat d’expressió per part de l’Estat. En aquell escrit, el cap de l’Executiu va posar en valor les resolucions del Parlament de Catalunya que han expressat reiteradament que l’estelada és un símbol que representa un anhel de llibertat i una reivindicació “democràtica, legítima, legal i no violenta” . En el mateix text, precisava que el Parlament de Catalunya va rebutjar per majoria absoluta de 88 vots a 40 (més de dos terços de la cambra) el 21 de juny de 2018 dues proposicions de llei que instaven la prohibició dels llaços grocs en l'espai públic i els edificis institucionals.
Fitxers adjunts
Document

Escrit d'al·legacions a la Junta Electoral Central en PDF PDF 106KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | govern.cat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat